(Foto: Willem Brand)

Renovatie Slachthuis start in april 2020

Door Willem Brand

HAARLEM - Na jaren gesteggel is het eindelijk zover, het Slachthuisterrein wordt ontwikkeld tot een duurzaam stukje stad. Op het terrein komen verschillende groene ruimtes, openbare tuinen en zelfs enkele verticale geveltuinen. In het nieuwbouwproject Slachthuishof worden 166 woningen gerealiseerd. Het Slachthuis ondergaat van binnen en buiten een metamorfose. Tijdens de renovatie van het Slachthuis en de bouw van woningen eromheen, zal de buurt worden vergast op activiteiten in het horecadeel. De bouw start in april 2020 en zal naar schatting drie jaar later klaar zijn.

'Het leuke is dat in de drie jaar dat er gebouwd wordt deze plek ook een maatschappelijke en culturele invulling krijgt. De buurt heeft er overlast en plezier van,' vertelt Giem Vliegen tijdens het zomerfeest van afgelopen zaterdag. Vrijwilliger Giem is een vriend van 'dagburgemeester' Ingo Ruijterman die samen met 'nachtburgemeester' Martijn Kruijver die activiteiten zal coördineren. Aan het zomerfeest te zien zal het tweetal daar weinig moeite mee hebben.

Popcentrum, werkateliers en tuinen

Landschapsarchitect Bas van der Vinne, betrokken bij het ontwerp van de buitenruimte, vertelt dat in het het Slachthuis een popcentrum, muziekschool en bedrijfsruimtes voor startende ondernemers komen. Ook is er plek voor horeca. In de watertoren zullen verticale tuinen worden gecreeërd. Rondom het Slachthuis zal een stalen pergola van vijf meter hoog het plein afbakenen. Aan de zuidzijde komt een waterplein, aan de noordzijde een plek voor volkstuintjes. Wethouder Jur Botter zegt zaterdag vlak voor het optreden van popgroep The Amoks op zijn Botters 'dat we er met elkaar iets moois van gaan maken.'

Meer berichten