Vind zelvertrouwen en balans.
Vind zelvertrouwen en balans. ((Foto: Renata Jansen))

Cursus 'In Balans' geeft zelfvertrouwen

HAARLEM – Op dinsdag 10 september is er weer een gratis informatiebijeenkomst voor de cursus 'In Balans'. Een cursus voor senioren die graag lang zelfstandig willen wonen en op een actieve manier hun dagelijkse bezigheden willen blijven doen.

Cokky Bentvelsen en Marijke Smit zijn 2 ervaren docenten die sinds 8 jaar deze cursus op verschillende locaties in Haarlem geven. Ze vertellen met veel enthousiasme waarom deze cursus zo belangrijk is en waarom de behoefte zo groot is. "De vergrijzing speelt natuurlijk een rol. De ouderen willen liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en dat is ook het beleid van de overheid. Door deze ontwikkelingen is het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk fit en gezond blijven en daar speelt deze cursus op in. Cokky: "Want je hebt een hoger risico op vallen als je ouder wordt, je gaat moeilijker bewegen". Een valongeluk kan veel gevolgen hebben. Marijke vult aan "De cursus geeft senioren inzicht in de oorzaken van vallen. Dit gebeurt namelijk meer binnenshuis dan buiten en vaak door struikelen of evenwicht verliezen, iets wat veel deelnemers niet hadden gedacht. Het spreekwoord 'een ongeluk zit in een klein hoekje' blijkt dan meer dan waar."

Fit en zelfverzekerd

Als iemand een keer gevallen is of bang is om te vallen, dan wordt de kans op vallen vergroot. Door de cursus krijgen de deelnemers meer zelfvertrouwen, ze worden sterker en hun balans verbetert, waardoor het risico op vallen verminderd. Cokky: "Er ontstaat een positieve spiraal van actiever zijn en meer kunnen ondernemen. We zien bijvoorbeeld deelnemers makkelijker opstaan uit de stoel, een grotere afstand kunnen lopen, deelnemers die weer de bus durven pakken en sommigen gaan weer op de fiets. Dat is wat wij willen bereiken." "Daarnaast is het ook een gezellig samen zijn" zegt Marijke, "senioren maken nieuwe contacten met andere mensen uit de wijk."

Theorie en praktijk

De cursus valpreventie In Balans bestaat uit 18 lessen. De eerste drie bijeenkomsten bestaan uit een combinatie van theorie en oefeningen, met ruimte voor uitwisseling van tips en trucs. Vanaf de vierde les bestaat de training uit praktische oefeningen voor verbetering van balans en spierkracht. De informatiebijeenkomst op dinsdag 10 september is gratis en vrijblijvend, na afloop is de inschrijving voor de cursus.

De bijeenkomst is van 10.30 – 12.00 uur in het Wijkcentrum Da Vinci, Leonardo Da Vinciplein 73 in Haarlem. Aanmelden of voor informatie mail Lucia Grooff van SportSupport, Lgrooff@sportsupport.nl. Er is een maximum aantal deelnemers.

Meer berichten