Populieren geven naast zuurstof blijkbaar ook overlast.
Populieren geven naast zuurstof blijkbaar ook overlast. ((Foto: Pixabay/Hans))

Kap bomen Schalkwijk gaat toch door!

Door Christa warmerdam

HAARLEM - De grootschalige bomenkap in Schalkwijk gaat gewoon door. Dat zegt de gemeente Haarlem. Vorige week bracht de Haarlemse Bomenridders naar buiten dat de kap van 250 bomen niet doorgaat en dat overige bomen (100) nog nader onderzocht worden.

Teleurstelling groot bij Bomenridders

Dit was naar aanleiding van een gesprek tussen de gemeente Haarlem en de Bomenridders nadat de gemeente naar buiten bracht om een groot deel van de bomen in Schalkwijk, zoals populieren en wilgen aan het eind van hun levensduur zijn gekomen. Ook zijn er volgens de gemeente in Schalkwijk bomen met een verminderde conditie en bomen die overlast veroorzaken.

Onderdeel van het zogeheten verbeterplan is de kap van 1.200 bomen binnen tien jaar, verspreid over heel Schalkwijk. De eerste 343 bomen zouden nog dit jaar gekapt moeten worden. Voor de gekapte bomen worden in totaal 950 nieuwe, duurzamere bomen terug geplant.

In gesprek

De Haarlemse Bomenridders is het niet eens met de voorgenomen kap. Zij menen dat de bomen nog gezond genoeg zijn. De Haarlemse Bomenridders is een organisatie die zich inzet voor een betere bescherming van de bomen in Haarlem en omgeving. Zij zijn vorige week in gesprek geweest met de gemeente en hebben daar hun argumenten over het niet hoeven kappen van alle 343 bomen gegeven.

Volgens de Bomenridders is toen afgesproken dat de kap van de minder risicovolle bomen (zo'n 250) niet doorgaat en de overige 100 bomen nog eens nader onderzocht worden. Dit zou volgens de Bomenridders betekenen dat uiteindelijk maar 50 bomen gekapt hoeven te worden. Toen zij dit bericht naar buiten brachten reageerde de gemeente echter met de mededeling dat toch vast gehouden wordt aan het oorspronkelijke plan en alle bomen gekapt gaan worden. Dit natuurlijk tot grote teleurstelling en verontwaardiging van de Haarlemse Bomenridders. Wordt dus vervolgd.

Meer berichten