Het jubilerende stel in de tuin van het Reinaldahuis.
Het jubilerende stel in de tuin van het Reinaldahuis. ((Foto: Willem Brand))

Mijlpaal voor zangeres Jo Ann

door Willem Brand

HAARLEM - Zo'n drieduizend optredens had zangeres Jo Ann in nachtclubs, op cruiseschepen, op feesten en partijen achter de rug toen ze de seniorenbühne opging. Zondag 18 augustus hebben Jo Ann en haar man Minne samen het 750ste optreden in een zorgcentrum.

750ste optreden op seniorenbühne

"Het kunnen er ook een paar meer zijn, zeker niet minder. Zingen zit in mijn genen, mijn ouders waren ook muzikaal. We deden zingend de afwas,' zegt Jo Ann, die opgroeide in het vissersdorp Vollenhove.

Meidengroep Level

Op haar zevende stond ze zingend op de schoolplanken en als tiener zong ze als Joan Edelenbos in de meidengroep Level, van wie de hit 'Na Na Na Hey Hey Hey' als yell nog vaak te horen is in voetbalstadions. Vanaf haar 21ste verdiende zij als zangeres haar brood. Ze begeleidde onder andere Lee Towers, Saskia & Serge en Donna Lynton.

Rond haar vijftigste sloeg Jo Ann een andere weg in. Haar man Minne Bloem speelde daarin een grote rol. Hij stimuleerde haar om een andere doelgroep aan te boren, hij zou de techniek wel doen. Ondertussen deed hij de public relations en regelde optredens. Ze vormden een prima combinatie. Nu zingt haar rots in de branding heel soms zelfs een duet mee.

Karaoke

Minne ging 15 jaar terug voor de vrouw met de warme stem op zijn knieën in een karaokebar op Cyprus. Jo Ann: "Hij deed dat terwijl ik 'Love is all' van Malcolm Roberts zong. Ik viel toen wel even stil." Op vakantie vraagt hij haar soms om wat te zingen als de karaoke niet om aan te horen is. "Dan wordt het stil en komen na jet optreden de mensen naar je toe."

Ziel en zaligheid

Het Haarlemse stel heeft gemiddeld drie optredens per week. Jo Ann: "Het is fijn om met mijn stem mensen blij te maken. Je brengt een lach in een soms eenzaam bestaan. Je kunt pas je ziel en zaligheid in een liedje leggen als je begrijpt wat je zingt. Vaak gaat er iemand huilen, het is goed dat mensen emoties tonen. Dat lucht op."

Het optreden in het Reinaldahuis aan de Leonard Springerlaan 1 begint zondag 14.00 uur.

Meer berichten