Hiep hiep hoera voor de 100-jarige Zus

Nieuws
Vanaf links: Zus van Esdonk, loco-burgemeester Robbert Berkhout en zoon Joop van Esdonk.
Vanaf links: Zus van Esdonk, loco-burgemeester Robbert Berkhout en zoon Joop van Esdonk. (Foto: Willem Brand)

door Willem Brand

HAARLEM - Een waarzegster in de Beresteynstraat had haar in haar tienerjaren een lang leven voorspeld. Toen deden zij en haar vriendin er lacherig over. Nu kijkt Hermina Lammetje van Esdonk daar toch anders tegenaan.

"Ik had maar een kwartje"

Woensdag 14 augustus viert zij in het restaurant van zorgcentrum Nieuw Meerwijk haar 100ste verjaardag. Tegen loco-burgemeester Robbert Berkhout: "Ze vroeg 50 cent, ik had maar een kwartje. Daar deed ze het ook voor."

Een half uur ervoor zit de zaal al goed vol als het Spaarne Kwartet een verjaardagsdeun inzet. Zoon Joop: "Moeder vond het vooraf best lastig om de regie uit handen te geven. Ze is een regelaar." Maar Zus, zo werd zij als jongste uit een gezin van negen thuis genoemd, ziet dat het goed is.

Naaiatelier Gerzon

Zus werd geboren in Enschede en verhuisde een jaar voor de oorlog met naaiatelier Gerzon mee naar Haarlem. Ze ging samen met een vriendin in de kost in een huis op de Nassaulaan, waar ze Rinus tegen het lijf liep. Liefde op het eerste gezicht. Rinus kwam uit Vlijmen, Noord-Brabant, en werkte op de breierij van kousenfabriek Hin. Toen de oorlog uitbrak, ging het pas getrouwde stel naar Brabant.

Bevrijding

Daar werd in 1941 Joop geboren. Zus van Esdonk: "Toen ik zwanger was van Lenie, is Joop naar mijn moeder in Enschede gegaan, ik zag hem pas drie jaar later terug. Vlak na de bevrijding kwam mijn zwager mij met een visauto ophalen. Lenie was toen zes weken oud. Toen ik Joop in mijn armen sloot, was ik helemaal gelukkig." Rinus was toen net terug uit Duitsland waar hij bij boeren te werk was gesteld. Zus: "Ik zei tegen mijn schoonzuster: ga eens kijken wat voor landloper er voor de deur staat. Ik herkende hem niet."

Zolder

Hin zorgde er, terug in Haarlem, voor dat het gezin woonruimte kreeg op een zolder in de Slachthuisstraat. Later kregen ze een paar huizen verderop een hele woning. Eind jaren vijftig verhuisden Zus, Rinus, Lenie en Joop naar de Leonard Springerlaan. Na een lang ziekbed overleed Rinus in 1979. Inmiddels woont Zus bijna twintig jaar in een aanleunwoning bij zorgcentrum Nieuw Meerwijk. Wethouder Berkhout vraagt wat haar geheim is. "Alles op zijn tijd en hard werken," geeft Zus' hem mee.