Buurtbewoner Charles Lammers, aan zet. Rechts van hem kartrekker Jan Bert Eweg.
Buurtbewoner Charles Lammers, aan zet. Rechts van hem kartrekker Jan Bert Eweg. ((Foto: Willem Brand))

Facelift voor jeu de boules-banen in Molenwijk

Door Willem Brand

HAARLEM - In het centrum van Molenwijk aan de Zuiderzeelaan, tussen Vredenburg en Pampus liggen twee spiksplinternieuwe jeu de boules-banen. Afgelopen zondag was de buurt uitgelopen om dat te vieren.

Zo, die ligt!

Eigenlijk zijn het twee oude banen die een facelift hebben gekregen. Jan Bert Eweg (74), bijna twee jaar Haarlemmer, zag ze liggen en meldde zich bij wijkraad Molenwijk. Of het een idee was om die verwaarloosde banen nieuw leven in te blazen. Voorzitter Riet Ooms had daar wel oren naar. De wijkraad sloeg twee vliegen in één klap: een nieuw wijkraadslid én een kartrekker.

Dus meldde Jan Bert zich bij Lucia Grooff van Sport Support. Dat duo klaarde samen de klus. Er werden sponsors uit de geregeld: de Haarlemse Service Ondernemening, A9 makelaars, Fysiolijn Schalkwijk, JUMBO en CIGO. De banen kregen een nieuwe leemlaag en er kwamen ook twee bankjes. Maar zondag gaf Lucia Jan Bert terecht de eer om de baan als eerste in gebruik te nemen.

Dat deed hij samen met Charles Lammers, de man met de pet en de meest Franse look! De 87-jarige Lammers vertelde pas een jaar of zes te spelen. 'Het is een van de weinige sporten waar ik me goed kan bewegen,' zei hij terwijl met een lange magneetstok de ballen naar boven trok. Zweefvliegen en boogschieten waren helaas passé.

Om Jan Berts nek hing ook een riem waaraan een magneet bungelde. Maar in het heetst van de 'strijd' vergat hij die te gebruiken. 'Ik heb een jaar aan de Cote d'Azur gewoond, daar speelde ik elke dag.' Het veldje leent zich volgens hem ook voor een pingpongtafel. Eerst maar eens leren te boulen. Iedere donderdag kan men op het nieuwe terrein onder begeleiding tussen 14.00 en 16.00 uur spelen. Zondag was Wouter Meyboom van vereniging de 'Gouden Gooi' aanwezig om de Molenwijkers de eerste beginselen bij te brengen.

'Dames,' riep hij, 'Als de bal van de tegenstander ligt, moet je die verbeteren, wegketsen. Het is dus niet om en om gooien.' Echt gehoor kreeg zijn uitleg niet. Want wie speelde nu tegen wie..? Wouter had meer met dit bijltje gehakt, gooide het kleine balletje de baan op en ging ernaast op het gras staan. 'Die ligt', riep hij na de eerste bal. Het zou vanzelf wel wat worden.

Meer berichten