Foto: Ad Timmers

''De Spin'' is weer terug

HAARLEM - De historische '' Spin '' van Anthony Fokker is weer terug in Haarlem. Het heeft een plaats gekregen in speeltuin '' Burcht ter de Cleeff '' aan de van Dortstraat , de straat ook van Hannie Schaft.
De op Java geboren Anthony Fokker woonde vanaf zijn vierde jaar in Haarlem , aan de Kleine Houtweg. In de zomer van 1910 stuurde zijn vader hem naar een monteur opleiding in Duitsland. Fokker wilde echter liever vliegen, en besloot naar een andere school te gaan. Zijn eerste propellervliegtuigje, dat hij in 1910 ontwierp en construeerde, noemde hij De Spin, Met zijn eigen vliegtuig ''De Spin '' behaalde Fokker zijn vliegbrevet.

Op 31 Augustus 1911 , Koninginnedag , vloog de luchtvaartpionier voor de eerste keer boven Haarlem voor een demonstratievlucht waarbij hij een rondje maakte om de toren van de Grote of Sint Bavokerk gelegen aan de Grote Markt , nadat hij was opgestegen vanaf een weiland , nu genoemd Santpoorterplein. Vervolgens maakte hij toen , in 1911 , een landing in een weiland in het Kleverpark

Nu is het toestel wéér veilig geland in '' Burcht ter Cleeff ''.
De nieuwe bemanning testte het toestel zondag uit en waren zeer zeer tevreden.

Meer berichten