Jaap Lampe.
Jaap Lampe. (Foto: (Foto:Bibi de Veth))

Jaap Lampe geridderd bij afscheid Philharmonie en Stadsschouwburg

HAARLEM - Jaap Lampe (63), scheidend algemeen directeur van de Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit vanwege zijn langdurige grote inzet voor de cultuur in het algemeen en die in Haarlem in het bijzonder. Burgemeester Jos Wienen reiktehem op zondagavond 3 november de bijbehorende versierselen uit.

Jaap weet hoe je als theaterdirecteur met artiesten en publiek moet omgaan

Jaap Lampe trad in 2004 aan als algemeen directeur van de Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem. Hij heeft zich sindsdien leren kennen als een open en transparant bestuurder en een bevlogen cultureel ondernemer. Jaap Lampe onderscheidde zich ook als de perfecte gastheer die weet hoe je als theaterdirecteur met artiesten en publiek moet omgaan.

Op het moment van zijn aantreden werden de Stadsschouwburg en Philharmonie ingrijpend verbouwd. Daarbovenop moesten als gevolg van de toenmalige financiële crisis bezuinigingen worden opgevangen, in een tijd waarin door diezelfde crisis ook de inkomsten uit verhuur terugliepen. Tegen deze alarmerende achtergrond toonde Jaap Lampe volop zijn toegevoegde waarde. Met de beperkte middelen die er waren liet hij de artistieke programmering volop doorgaan. Daarnaast stond hij aan de basis van festivals, series, samenwerkingen met lokale kunstenaars en een geheel eigen Haarlemse kerstproductie (Scrooge).

Dat laatste initiatief is wellicht het beste voorbeeld van het unieke talent van Jaap Lampe: hij kan als geen ander een nieuw project presenteren aan publiek en/of sponsoren en iedereen vervolgens enthousiasmeren: van het eerste idee en visie langs het lange pad van artiesten, collega's, financiers, het theaterpubliek en zijn eigen Raad van Toezicht.

Jaap Lampe zocht ook nieuwe mogelijkheden om particulieren te interesseren en zich als founders te binden aan de cultuurpodia. Het bedrag dat op die manier jaarlijks bijeen wordt gebracht, wordt onder meer gebruikt voor talentontwikkeling.

Meer berichten