Menstrueren kan soms ontzettend pijnlijk zijn.
Menstrueren kan soms ontzettend pijnlijk zijn. ((Foto: Birgit Reitz-Hofmann))

Ook in Spaarne Gasthuis aandacht voor bloedserieus probleem

HAARLEM - Iedere vrouw met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie heeft een verhaal. Een bloedserieus verhaal. Dat hoor je alleen zelden en dat is raar. Hevig menstrueel bloedverlies is namelijk een medische aandoening die nogal wat impact heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. Toch gaat bijna de helft van de vrouwen nog altijd niet naar de huisarts.

Maand november staat in teken van menstruatie

Paula Pernet, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis en haar collega gynaecologen onderkennen allemaal dit probleem. Zij zien wekelijks tientallen vrouwen op hun spreekuur met klachten van hevig bloedverlies. Pernet: "Hevig menstrueel bloedverlies is een medisch erkende aandoening met zeer vervelende symptomen, zoals vermoeidheid en lange pijnlijke menstruaties die soms zelfs tot bloedarmoede kunnen leiden.

Pernet: "Gelukkig is er veel aan te doen. Bijvoorbeeld: tabletten (met- of zonder hormonen) die het bloedverlies verminderen, een hormoonhoudend spiraaltje of het verwijderen van het slijmvlies in de baarmoederholte"

Stel je vraag aan de gynaecoloog
Heb je hevig bloedverlies en wil je hier een vraag over stellen aan de gynaecoloog? Dat kan de hele maand november per mail. Onze gynaecologen beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen. Stuur hiervoor een e-mail naar communicatie@spaarnegasthuis.nl.

Landelijke campagne
Het Spaarne Gasthuis sluit aan bij de landelijke campagne Bloedserieus. Vanaf 2019 komt de hele maand november in het teken van deze campagne te staan. Overal in Nederland zijn dan voorlichtingsbijeenkomsten en extra spreekuren, waar je terecht kunt voor informatie bij de gynaecoloog. In ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook in het theater én natuurlijk online. Voor meer informatie: Hevig bloedverlies.

Meer berichten