Burgemeester Jos Wienen is blij met Zonta Orange.
Burgemeester Jos Wienen is blij met Zonta Orange. ((Foto: ))

Orange the World: ook Haarlem kleurt oranje!

HAARLEM - 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Voor het vierde jaar op rij start op die dag ook in Nederland de Orange the World campagne en worden gebouwen 16 dagen lang in het oranje licht gezet. In Nederland hebben meer dan 65 gemeenten en de helft van de provincies inmiddels hun steun toegezegd. Daarmee krijgt Nederland naar verwachting de meeste oranje objecten ter wereld. Haarlem, Heemstede en Bloemendaal doen ook mee. De toren van de Grote of Sint Bavo, het stadhuis van Haarlem, de Molen de Adriaan, het Provinciehuis in Haarlem, het Raadhuis in Heemstede en het gemeentehuis en de dorpskerk in Bloemendaal zullen oranje verlicht zijn.

Internationaal aandacht voor geweld tegen vrouwen

De kleur oranje staat centraal voor een hoopvolle toekomst, zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld in haar leven te maken. Met de wereldwijde 'Orange the World' campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

SAFE STREETS actie in Haarlem

In Haarlem voeren de vrouwenorganisaties Zonta en Soroptimisten samen campagne voor Orange the World tegen geweld tegen vrouwen. De campagne in Haarlem zal in het teken staan van SAFE STREETS. Hoe veilig is Haarlem voor vrouwen? En dat is keihard nodig. Elke week doen in Nederland maar liefst 24 vrouwen aangifte van verkrachting. En 1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met enige vorm van geweld. Geweld stoppen, begint bij het vergroten van veiligheid. Daarom doen Zonta en Soroptimisten samen onderzoek naar waar Haarlemse vrouwen zich onveilig voelen.

Start campagne

De aftrap van de campagne vindt plaats op 25 november in DeDAKKAS, inloop om 19.00 uur. Wethouder Mw. M.Th. Meijs zal om 20.00 uur het eerste oranje licht ontsteken, waarna Haarlem 16 dagen oranje verlicht zal zijn. De resultaten van het onderzoek zullen de laatste dag van de campagne op 10 december om 16.15 uur gepresenteerd worden op het stadhuis van Haarlem.

In Nederland wordt de Orange the World campagne gecoördineerd door UNWomen Nederland, Zonta International en Soroptimist International Nederland, Suriname en Curacao.

Wie is Zonta?

Zonta Kennemerland Zuid is onderdeel van Zonta International, een wereldwijd servicenetwerk van vrouwen. Wij zetten ons in voor de ontwikkeling en vrijheid van vrouwen, zodat zij de kans krijgen om volwaardig mee te doen aan de maatschappij.

Wie is Soroptimist?

Soroptimist Haarlem Kennemerland is onderdeel van Soroptimist International, een internationale organisatie van vrouwelijke professionals, die zich inzetten voor vrouwenrechten en de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes overal ter wereld.

Meer berichten