(Foto: Willem Brand)

ABC Architectuurcentrum viert 30-jarig jubileum

Door Willem Brand

Een bijzondere Wijk-te-Kijk tentoonstelling werd zondag 17 november door Cees van Boven, bestuursvoorzitter van Woonzorg Nederland, geopend in het jubilerende ABC Architectuurcentrum: Vitaal Wonen, over sociale ouderenhuisvesting toen, nu en in de toekomst.

Bijzondere expositie over sociale ouderenhuisvesting

In 2034 is 1 op de 3 Nederlanders ouder dan 85 jaar! Het zorgvastoed, Woonzorg beheert 10%, moet danig omhoog maar ook tussenvormen, wonen tussen thuis en verpleeghuis. Van Boven noemt dat 'geclusteerde woonvormen van samen zelfstandig'. 'Het gaat niet zozeer om leeftijd, maar om leefstijl', benadrukte hij. Als voorbeeld noemde hij een vegetarische woongroep in Oosterbeek.

De expositie is ingericht in vier zalen. Via de klassieke Haarlemse hofjes en de bejaardenhuizen uit de jaren '60 reizen we naar heden en toekomst. Senioren blijken creatief in het bedenken van nieuwe woonvormen. Woongroepen voor gelijkgestemden, als Houdt Vaart en Lieflijk Indië. De studie Stadsveteranen laat zien dat je ook thuis gelukkig oud kan worden als er maar faciliteiten in de buurt zijn en slimme technologie in huis. Toch lijkt de sociale component de meest voorname faktor. Mensen ontmoeten houdt je het meest vitaal.

Bij de expo zijn filmpjes te zien over woongemeenschappen. Om gratis mee te nemen en thuis na te lezen: de Vitaal Wonenkrant. De Haarlemse Hofjeskrant had bij zowel de films en de krant de redactie. De expo is t/m 15 maart 2020 te bezichtigen. Di. t/m za. van 12 t/m 17 uur en zo. van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang 3,- euro, gratis met museumjaarkaart.

Meer berichten