Burgmeester Jos Wienen en zilversmid Wim Groenhart (Foto: Christa Warmerdam)
Burgmeester Jos Wienen en zilversmid Wim Groenhart (Foto: Christa Warmerdam) ((Foto: Christa Warmerdam))

Replica van gestolen ambtsketen gepresenteerd

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - In november 2011 werd de ambtsketen uit de kamer van de burgemeester van Haarlem gestolen. De dader en de keten bleven sindsdien spoorloos. Zilversmid Wim Groenhart heeft op eigen initiatief een natuurgetrouwe replica vervaardigd van de oorspronkelijke ambtsketen. Dit deed hij op basis van door hemzelf verzameld documentatiemateriaal, waaronder tal van foto's waarmee hij eerder de oorspronkelijke ambtsketen minutieus had vereeuwigd.

Afgelopen zaterdag 23 november, op de dag dat Haarlem 774 jaar stadsrechten vierde, overhandigde Groenhart de keten aan burgemeester Wienen. Wienen nam de ambtsketen in het Noord Hollands Archief feestelijk in ontvangst.

Wienen is zichtbaar blij met de replica: "Ik zal nieuwe keten en de ambtsketen die ik al had, om en om gaan gebruiken."

De in 2011 ontvreemde ambtsketen was van uitzonderlijke cultuurhistorische waarde. De toenmalige burgemeester van Haarlem, jonkheer mr. J.W.G. Boreel van Hogelanden, schonk de keten in 1894 aan de gemeente, dit jaar precies 125 jaar geleden. Hij vond dat Haarlem een fraaiere ambtsketen verdiende dan de toen gebruikte eenvoudige keten met penning. Aan de basis van het ontwerp van de nieuwe keten stond de Haarlemse sportpromotor en kunstliefhebber Pim Mulier. Ook burgemeester Boreel en de maker, de Haarlemse zilversmid Elias Voet, hadden waarschijnlijk invloed op het uiteindelijke ontwerp.

Meer berichten