MKB Column: Biomimicry in Bouwlab R&Do in Haarlem

Op 30 oktober 2019 is in de Waarderpolder het bouwlab R&Do geinitieerd door Smart Industry Fieldlab

3D Makers Zone (3DMZ) werkt samen met Inholland. Speciaal gericht op MKB ondernemers die willen innoveren in de bouw. Biomimicry, bijvoorbeeld, is het nabootsen van de beste natuurlijke systemen in het toepassen van kennis van de biologische systemen uit de natuur. Gunther Pauli schreef in de 'Blauwe economie' al over honderd verschillende innovaties die tot zeker miljoenen nieuwe banen kunnen leiden!

Het Bouwlab R&Do biedt behalve biomimicry opties ook diverse andere mogelijkheden zoals modulair design, circulair bouwen, smart embedded infra en data (slimme infrastuctuur en slim gebruik van data) en data als 'levend' voorbeeld van cross-over-ondernemerschap speciaal gericht op de bouw als the place to be in (West)- Nederland. Een combinatie van onderzoek en doen, is de kracht van Bouwlab R&do. Het nodigt uit en verlaagt de drempel om innovatieve ideeën, vraagstukken en vooral ook oplossingen in de praktijk, kleinschalig uit te proberen en te ontwikkelen. Uiterst actueel ook om de actuele zorgen en ontwikkelingen waar de bouw vandaag te dag mee geconfronteerd wordt snel, adequaat en efficiënt aan te pakken en in de praktijk te brengen. Eerst in het klein om dan makkelijk en snel op te schalen. Interessant voor ondernemers maar ook alle andere partijen in de keten, leveranciers, kennisinstituten, woningcorporaties en projectontwikkelaars met oog voor duurzame innovatie. www.bouwlab.com.

Deze manier van werken biedt gouden kansen voor de bouw die door deze opties vele kostbare stappen kan overslaan. Zo worden realistisch logistieke , en voor alle partijen betaalbare oplossingen, een feit. Leren, delen en vermenigvuldigen maken dat deze manier van kijken, deze manier van pionieren en experimenteren zowel van toepassing is in de bouw als in vrijwel alle MKB-sectoren.

Faridah Azimullah,
Voorzitter MKB- Haarlem
www.mkb-haarlem.nl

Meer berichten