Bomenkap Haarlem-Schalkwijk op laatst afgewend

De populier blijft voorlopig nog staan.
De populier blijft voorlopig nog staan. ((Foto: Harry Hobo))

HAARLEM - Ze was des duivels. Erna Starink, buurtbewoonster aan het Majoor Bosshartplantsoen in Haarlem-Schalkwijk kan er nog niet over uit. Vrijdag 29 november kreeg ze een brief van de gemeente dat maandag 1 december 4 bomen uit het plantsoen gekapt zouden worden. Ze twijfelde geen moment en organiseerde een reddingsactie. Met SP en de Haarlemse Bomenridders werd een aantal mensen opgeroepen om maandagochtend, het moment dat de bomenkap zou plaatsvinden, bij de desbetreffende bomen te staan om weerstand te bieden.

Ondanks de kou kwam een aantal mensen, waaronder ook twee gebiedsverbinders van de gemeente Haarlem, naar het Majoor Bosshartplantsoen. De bulldozers stonden al klaar om aan het werk te gaan. Dankzij goede gesprekken met de gebiedsverbinders is besloten dat er op dat moment geen kap zou plaatsvinden. Er is afgesproken dat bewoners van de Stresemannlaan een uitnodiging van de gemeente krijgen om over het plantsoen en de vegetatie te praten. Wanneer de brief de deur uitgaat is nog niet bekend.

Volgens Harry Hobo van de Haarlemse Bomenridders ging het al fout vanaf het begin."Er is een verkeerde vergunning verleend, waardoor deze kap niet legaal zou zijn. Je kunt als gemeente ook niet op vrijdag een brief sturen dat er op maandag gekapt wordt. Er is geen inspraak geweest niets, dus het kwam voor velen rauw op hun dak".

Hobo heeft ook twijfels over de reden waarom de bomen en struiken gekapt moeten worden.

"Ja het is rommelig, maar dat betekent niet dat het slecht is. De planten en bomen zijn gezond en de bodembedekking is goed. Ecologisch gezien niets mis mee."

Meer berichten