Zigzaggen tussen de fietsen door is heel gewoon geworden.
Zigzaggen tussen de fietsen door is heel gewoon geworden. ((Foto: Moussa Aynan))

Autoluw centrum zorgt voor nieuwe problemen in binnenstad

HAARLEM - Dat het centrum van Haarlem sinds deze zomer autoluw is geworden werpt zijn vruchten af. Mensen komen massaal op de fiets naar de binnenstad. Zeker met dagen (weekenden) als Black Friday en de naderende feestdagen, is het een drukte van belang. De auto's zijn verbannen en de fiets is welkom. Alhoewel? Het lijkt erop dat Haarlem een nieuw probleem heeft gecreëerd.

Haarlem zet fietsstewards in

Wat is makkelijker dan je fiets parkeren voor de deur waar je moet zijn? Zo denken velen, wat ook te zien is in diverse straten van het centrum. Vooral in het weekend is het als voetganger zigzaggen tussen de fietsen in De Grote Houtstraat , de Kruisstraat , de Krocht , Verwulft en ga zo maar door.

Rekken vervangen door vakken

De gemeente meldt aan deze krant dat er rekening gehouden is met het feit dat er meer fietsen in de stad geparkeerd staan. "Met de uitbreiding van het autoluwe gebied zijn vrijgekomen auto parkeerplekken ingeruild voor fietsvakken. Recentelijk is ook opdracht gegeven om in de binnenstad vakken bij te maken en om op strategische plekken in het kernwinkelgebied rekken te vervangen door vakken. Hiermee wordt extra fietsparkeerplek gecreëerd," zegt Dennis Bliek, adviseur van Wethouder Berkhout.

Vijf miljoen euro voor actieplan 2020-2022

Daarnaast laat de gemeente weten dat het ook de komende jaren verder investeert in fietsparkeren. "Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de drukste fietsparkeer locaties in de binnenstad van Haarlem. De uitkomsten van dit onderzoek dienen als basis voor het maatregelen plan 'Actieplan Fiets 2020-2022'. Hiervoor is 5 miljoen beschikbaar gesteld. In het SOR uitvoeringsprogramma dat onlangs door het college is gepubliceerd worden ook nog extra middelen voor fietsroutes en fiets parkeren toegekend, de exacte verdeling hiervan wordt nog door de Raad vastgesteld."

Parkeren = een vak

Dat onderzoek lost het probleem nu niet op. Daarom is er een sinds oktober een fietsparkeercampagne genaamd "parkeren = een vak". "Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de gemeentelijke stallingen waar je overdag gratis en droog kan stallen. Hiervoor zijn ook fietsstewards op de Grote Markt ingezet om fietsers te attenderen hun fiets te parkeren in de (onderbezette) stalling in de Smedestraat of Jacobijnestraat. Handhaving voor wildparkeren wordt alleen ingezet in gebieden met een aanwijzingsbesluit, zoals rondom het Stationsplein."

Foto's zijn van Moussa Aynan en Ad Timmers

Meer berichten