Website voor netwerk basisvaardigheden gelanceerd

Algemeen
Afbeelding

HAARLEM - Maandag 9 december heeft wethouder Jur Botter de website van het netwerk basisvaardigheden gelanceerd in de bibliotheek Zuid-Kennemerland. Het netwerk verbindt partners in de terugdringing en voorkoming van lage beheersing van basisvaardigheden zoals taal, rekenen en computeren van inwoners. "De uitdaging is om laaggeletterden en weinig digitaalvaardigen te bereiken en te motiveren", aldus Botter. Om goed te functioneren in onze maatschappij is het belangrijk dat je kunt lezen, schrijven een je je digitaal kunt redden. Het zoeken naar vacatures, solliciteren, het vinden van een partner, het gebeurt allemaal steeds meer digitaal.

Betere kansen

Wie kan lezen, schrijven en redelijk met een computer kan omgaan heeft betere kansen op de arbeidsmarkt. Maar het omgekeerde is ook waar. Wie moeite heeft met deze basisvaardigheden heeft een achterstand en is kwetsbaar.

Het is dus van het grootste belang om laaggeletterdheid aan te pakken en mensen digitaal vaardig te maken. Gelukkig worden software en hardware steeds gebruikersvriendelijker. Dus zodra mensen enige taalvaardigheid hebben verworven kunnen zij met een computer aan de slag.

Bereiken en motiveren

"De uitdaging is om laaggeletterden en weinig digitaal-vaardigen te bereiken en te motiveren" zegt Jur Botter. "Dat kan vooral door aan te sluiten bij hun interesses. Iemand die graag een fotoalbum wil maken, kan gemotiveerd worden om met een computer aan de slag te gaan om zo dat fotoboek te maken. Hetzelfde geldt voor iemand die laaggeletterd is maar ervan droomt om zijn kinderen of kleinkinderen voor te lezen. Als er een duidelijk doel aan verbonden is, is de stap makkelijker te zetten."

Samenwerken en doorverwijzen

Het is van cruciaal belang dat de verschillende partners samenwerken en doorverwijzen. Het Netwerk Basisvaardigheden staat voor een gezamenlijke aanpak met heldere en resultaatgerichte doelen en inzet van de betrokken partners. Het houdt zich bezig met het stimuleren en faciliteren van inwoners die hun basisvaardigheden en daarmee hun participatie willen vergroten.

Het Netwerk Basisvaardigheden Zuid-Kennemerland zorgt voor:

• Een gezamenlijke aanpak in terugdringen en voorkomen van lage beheersing van basisvaardigheden;  • een passend educatief aanbod dat aansluit op een behoefte, waarbij de focus niet per se op taal, digitaal of rekenen ligt;  • bereikt de doelgroep en motiveert hun om mee te doen; • zorgt dat de problematiek rondom basisvaardigheden wordt geagendeerd, met name binnen het Sociaal Domein; • gaat door met de verbeteringen om anderstalige inwoners te helpen hun basisvaardigheden te vergroten.

Meer informatie: Netwerk basisvaardigheden