Spoedwet Justitie en Veiligheid aangenomen in Eerste Kamer

Algemeen
Spoedwet maakt tekenen akte bij notaris mogelijk.
Spoedwet maakt tekenen akte bij notaris mogelijk. Foto: Pexels

REGIO - Vandaag is in de Eerst Kamer de wet van de ministers Dekker (voor Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en van staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid), met nieuwe tijdelijke voorzieningen die nodig zijn vanwege de coronacrisis,  aanvaard. De wet treedt zo snel mogelijk in werking, waarschijnlijk al deze week.

Spoedwet Justitie en Veiligheid aangenomen in Eerste Kamer 

De spoedwet vervalt dinsdag 1 september 2020. Omdat niet valt uit te sluiten dat de noodzaak voor de tijdelijke voorzieningen ook na deze datum nog blijft bestaan, is een mogelijkheid opgenomen om deze termijn telkens met twee maanden te verlengen. 

Op bepaalde terreinen kunnen nu tijdelijk elektronische middelen worden gebruikt, die daarvoor nog voor fysieke overleg- en besluitvormingsprocedures waren voorgeschreven, zoals beursvennootschappen en verenigingen die jaarlijks vergaderen. Door het corona-virus is het fysiek bijeenkomen onwenselijk.

De rechtspraak kan in meer gevallen elektronische communicatiemiddelen inzetten. Dit kan vaker worden toegepast zodat bijvoorbeeld bij beeldbellen in de advocatuur vaker voorkomt. De aanpassingen gelden ook voor mensen die vanwege de corona-maatregelen niet in persoon bij de notaris kunnen verschijnen. Met behulp van audiovisuele middelen kunnen aktes toch rechtswaarde krijgen. 

Verdachten testen op corona-virus

Verder wordt het mogelijk naast of in plaats van bloed, ook speeksel of slijm af te nemen van een verdachte, als het vermoeden bestaat dat deze drager is van een ernstige besmettelijke ziekte. Dit betekent dat verdachten kunnen worden getest op het corona-virus.