Toekomstvisie Stationsgebied vrijgegeven voor inspraak

Algemeen
Stationsplein, Gemeente Haarlem
Stationsplein, Gemeente Haarlem (Foto: Jur Engelchor Fotografie)

HAARLEM - Gemeente Haarlem heeft de concept integrale visie Stationsgebied Haarlem 2020-2040 vrijgegeven voor inspraak. De visie is in nauwe samenwerking met de provincie tot stand gekomen en gaat richting geven aan het ontwikkelen van een toekomstbestendig OVknooppunt. De visie ligt tussen 26 oktober en 7 december ter inzage via www.haarlem.nl/stationsgebied. Haarlemmers, reizigers en andere geïnteresseerden kunnen dan vragen stellen over de visie of een zienswijze indienen.

Met 10.000 nieuwe woningen in Haarlem wordt het drukker met meer mensen, meer verkeer en meer bedrijvigheid. Gemeente Haarlem en provincie Noord-Holland willen dat station Haarlem een goed bereikbaar OV-knooppunt blijft en het stationsgebied een veilige en aantrekkelijke plek om te verblijven. De gemeente en provincie hebben daarom samen met partners, stakeholders, experts en inwoners de ambities in kaart gebracht en op basis hiervan is de concept Toekomstvisie 2020-2040 voor het gebied tot stand gekomen. De toekomstvisie dient als kompas en geeft richting aan de verschillende ontwikkelingen die in het gebied gaan plaatsvinden. Wethouder Floor Roduner (Ruimtelijke Ontwikkeling): “Samen met de partners in het gebied willen we voortvarend werken aan de transformatie van het stationsgebied naar een hoogwaardig openbaar vervoer knooppunt en een prachtig visitekaartje voor Haarlem.”

Inhoud

De visie is opgebouwd rond vijf ambities op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit, economie, woningbouw én openbare ruimte. Elke ambitie is vertaald naar meerdere richtinggevende uitspraken. Enkele voorbeelden hiervan zijn: • Realisatie van een busstation buiten het centrum, om zo de binnenstad te ontlasten van het toenemende busverkeer. • Fietsers en voetgangers worden de belangrijkste gebruikers van het gebied. • Rekening houden met de mogelijke komst van een tram. • Onderzoek naar een aantrekkelijker en hoogwaardiger entree aan de noordkant van het station.

Ook zijn er verschillende stedenbouwkundige voorbeelduitwerkingen gemaakt voor de centrumzijde van het gebied, die kansrijk zijn én voldoen aan de vijf ambities in de visie. Persbericht 2/2

Conceptvisie inzien

De conceptvisie komt op de website van de gemeente te staan, samen met een videopresentatie waarin de belangrijkste punten worden toegelicht. Iedereen kan tussen 26 oktober en 7 december een zienswijze indienen.