75 jaar Verenigde Naties in provinciehoofdstad Haarlem

Algemeen
75 jaar Verenigde Naties in provinciehoofdstad Haarlem
75 jaar Verenigde Naties in provinciehoofdstad Haarlem (Foto: Provincie Noord-Holland )

HAARLEM - De provincie Noord-Holland staat de komende week stil bij het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. De VN is opgericht in hetzelfde jaar dat Nederland is bevrijd. Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid zijn belangrijke oprichtingsidealen van de VN.

Provinciehuis kleurt lichtblauw

Tot zaterdag 24 oktober, de oprichting dag van de VN, schenkt ons land aandacht aan het belang van deze idealen en de rol die de VN hierin heeft gespeeld. En de rol die iedereen hierin kan spelen, de afgelopen 75 jaar, vandaag, en morgen. Het programma omvat 75 verhalen, blauwe uitlichting van gebouwen, een NPO tv-uitzending en een gelivestreamd evenement vanuit het Vredespaleis in Den Haag. V

Vanaf komende maandag tot en met zaterdag 24 oktober worden in heel Nederland markante plekken en iconische gebouwen blauw uitgelicht, van Sint Janskathedraal in Den Bosch tot de Martinitoren in Groningen. Ook het Noord-Hollandse Provinciehuis, Paviljoen Welgelegen, aan de Dreef in Haarlem wordt ’s avonds blauw belicht, de kleur van de Verenigde Naties.

Op het stationsplein in de provinciehoofdstad Haarlem staat een expositie als onderdeel van het landelijk initiatief ‘75 jaar VN in 75 verhalen’. In de verhalen, van onder meer de kleindochter van medegrondlegger Eleanor Roosevelt, Nina Roosevelt-Gibson, generaal van de VN-troepen Patrick Cammaert, hulpverlener Arjan Erkel en schrijver Arnon Grunberg, wordt ingegaan op de grondbeginselen van de VN zoals medemenselijkheid, solidariteit en de gezamenlijke inspanning voor vrede en veiligheid. 75 indrukwekkende getuigenissen die een blijvende indruk achterlaten. 

Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland: ‘De huidige pandemie kent geen grenzen en raakt de hele wereldbevolking. Het laat zien dat de Verenigde Naties van groot belang zijn voor internationale samenwerking op het gebied van gezondheid. En dat geldt ook voor andere terreinen waar de Verenigde Naties actief zijn zoals mondiale veiligheid, de wereldeconomie, onderwijs, internationaal recht en mensenrechten.’ 

In Haarlem staat het verhaal van Patrick Cammaert centraal. Patrick Cammaert (1950), generaal-majoor der Mariniers buiten dienst, was betrokken bij VN-missies in onder andere Cambodja, Congo, Ethiopië, Eritrea en Bosnië-Herzegovina. In Jemen leidde hij eind 2018 de VN-missie die het staakt-het-vuren moest vormgeven. ‘Zolang ik denk dat ik nog een verschil kan maken, zal ik blijven gaan’, aldus Cammaert. De tentoonstelling op het stationsplein is te bezichtigen van 17 oktober tot en met 29 november.

Op 23 oktober wordt om 20.25 uur op NPO 1 een speciaal programma uitgezonden vanuit het Vredespaleis in Den Haag dat in het teken staat van 75 jaar Verenigde Naties. Onder meer Secretaris Generaal van de VN António Guterres levert een bijdrage aan het programma.

24 oktober Shaping the future together Op 24 oktober organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met het VN Internationaal Gerechtshof een jongerendialoog over de toekomst van de VN. Minister Blok en de president van het VN Internationaal Gerechtshof rechter Yusuf nemen deel aan de dialoog.

Afbeelding