Coronamaatregelen zorgt voor storm op fluitouders

Algemeen
Bob Henfling tijdens de training van Personal Hockey Coach.
Bob Henfling tijdens de training van Personal Hockey Coach. (Foto: Michelle de Vos)

HAARLEM - De eerste week met de aangescherpte coronamaatregelen is alweer voorbij. Tijdens de herfstvakantie niet geheel anders dan voorgaande jaren, want wedstrijden worden in vakanties niet gespeeld. Het niet spelen van wedstrijden zet zich de komende drie weken nog even voort, want zelfs de kinderen, die wel mogen trainen, mogen tot 11 november geen wedstrijden spelen.

Geen competitie

Dat er geen competitie wordt gespeeld wordt met name door de jeugd erg jammer gevonden. Zij trainen door de weeks naar het weekend toe om bij de wedstrijd te kunnen vlammen.

Oplossingen

Sportclubs in Haarlem en omgeving denken in oplossingen. Uitwedstrijden zijn van de baan, maar de kinderen kunnen met de fiets naar de eigen club toe. Zo worden er in plaats van wedstrijden tussen verenigingen nu oefenwedstrijden binnen de club gespeeld. De jongens tegen de meiden of een potje tegen een andere klasse. Gespeeld wordt er, maar zonder ouders op de club.

Langs de lijn

Voor zowel de kinderen als de coaches is de grootste aanpassing het feit dat er geen ouders meer langs de lijn mogen staan. Geen typisch nederlandse gezelligheid, geen kopje koffie en napraten over de training of wedstrijd en een beetje sfeerloos. De kinderen missen support, maar het geeft ook rust om zonder pappa’s en mamma’s langs de lijn te sporten. Met name door coaches worden de soms bemoeizuchtige ouders niet gemist.

Weekmails en contact

Omdat de ouders niet meer bij de vereniging aanwezig mogen zijn is het gesprek langs de lijn en na de training of wedstrijd weggevallen. Het contact is beperkter, maar de ouders worden zo goed mogelijk op de hoogte gehouden. Clubs sturen een weekmail met een programma en coaches zijn altijd telefonisch of per mail bereikbaar. De Haarlemse Bob Henfling van personal hockey coach geeft aan dat de clubs waar hij coach de filosofie heeft om de kinderen van de B & A, met de leeftijd tussen de 14 en 18 jaar, zo veel mogelijk zelf verantwoordelijk worden gehouden van hun eigen hockeyproces. Hierdoor wordt zo veel mogelijk met de kinderen besproken. ‘Als er echt dingen zijn betrekken we de ouders maar we proberen zo veel mogelijk met de kinderen zelf te regelen’ aldus Bob.

Fluitouders

Tot een aantal weken geleden waren er maar weinig ouders die zich spontaan opgaven als rij-of fluitouder. Sinds het RIVM heeft aangegeven dat rij-en fluitouders, de ouders die naar wedstrijden rijden en wedstrijden fluiten, wel bij de wedstrijd aanwezig mogen zijn merkte de clubs een duidelijk verschil. Massaal boden ouders zich aan om toch aanwezig te kunnen zijn.

De toekomst

‘Hoe de hockeytrainingen en wedstrijden er na 11 november uit gaan zien weet niemand. Ik ben allang al blij dat het RIVM heeft besloten dat er in ieder geval gewoon gesport kan worden. Mijn weekinvulling is er niet heel anders door geworden. Dat was in april, toen het RIVM alles stil had gelegd wel anders’ aldus Bob Henfling.

Midwintercompetitie

Normaal wordt zaalhockey van begin december tot half februari gespeeld in een sporthal of door sommige clubs in blaashal op hun eigen complex. Het huren van een zaal om binnen te kunnen spelen is een investering die niet alle clubs op dit moment kunnen maken. Een aantal clubs kiest er daarom voor om in de wintermaanden, mits het weer het toelaat, buiten door te trainen.

Vooralsnog is het afwachten hoe corona zich verder ontwikkeld en wat de mogelijkheden zullen zijn. Er wordt in ieder geval niet te ver vooruit gepland.

Afbeelding