Dak- en thuislozen opgevangen op schip in Spaarne

Algemeen
Op het cruiseschip Aurora worden per 11 november Haarlemse daklozen opgevangen.
Op het cruiseschip Aurora worden per 11 november Haarlemse daklozen opgevangen. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - In verband met corona zijn er deze winter extra opvanglocaties voor Haarlemse dak- en thuislozen nodig. Een deel hiervan wordt per woensdag 11 november opgevangen aan boord van passagiersschip Aurora, gelegen aan het Spaarne.

Aurora ligt in Haarlem-Noord, ter hoogte van het terrein waar voorheen het bedrijf Sonneborn zat. Het schip is beschikbaar omdat er in deze periode vanwege de coronamaatregelen geen reizen worden aangeboden. De extra opvangplaatsen zijn beschikbaar tot en met 15 maart 2021. Op het schip is plaats voor gemiddeld 35 personen en maximaal 50 personen.

1,5 meter afstand

Iedere winter zijn er extra plaatsen beschikbaar in de bestaande opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen. Dit jaar kan in de bestaande voorzieningen het aantal opvangplaatsen niet worden verhoogd, omdat rekening gehouden moet worden met 1,5 meter afstand van elkaar ivm corona. De afgelopen maanden konden niet alle daklozen in de bestaande opvangvoorzieningen geplaatst worden.

Mensen krijgen een eigen kamer waar ze dag en nacht kunnen zijn. Er zijn altijd begeleiders aan boord. Waar nodig wordt beveiliging ingezet om aan boord en in de directe omgeving overlastgevend gedrag tegen te gaan.

Geen besmettingen

Eerder organiseerde gemeente Haarlem extra opvang in de Beijneshal. Dit bood dak- en thuislozen de mogelijkheid om binnen te blijven, wat de kans op besmetting verkleinde. Mocht er de komende tijd onverhoopt toch sprake zijn van besmettingen, dan bieden de eenpersoons kamers op het passagierschip een goede mogelijkheid om mensen in quarantaine te plaatsen.

Op het cruiseschip worden  per 11 november Haarlemse dak- en thuislozen opgevangen.