Zorgen om komst Domus Plus en Skaeve Huse naar Haarlem

Algemeen
Tegen de komst van de Domus Plus en Skaeve Huse naar Haarlem werd al eerder geprotesteerd.
Tegen de komst van de Domus Plus en Skaeve Huse naar Haarlem werd al eerder geprotesteerd. (Foto: Petities.nl veilig Haarlem Oost)

HAARLEM - Haarlem wil twee woonvoorzieningen bouwen voor kwetsbare mensen die volgens de gemeente nergens anders kunnen wonen: Domus Plus en Skaeve Huse. Hiervoor zijn vier locaties aangewezen. Toch blijven bewoners met veel vragen zitten, met name over overlast. Op 9 november ging de gemeente daarom met hen in gesprek over de kwestie.

Domus Plus is een beschermde woonvoorziening voor 24 mensen met een verslaving, psychosociale of psychiatrische problemen en vaak ook een verstandelijke beperking. Skaeve Huse zijn zes kleine, eenvoudige woningen voor mensen die zich niet kunnen aanpassen aan het leven in een normale woonwijk.

Domus Plus en Skaeve Huse: 4 locaties

Bewoners werd gevraagd mee te denken over geschikte locaties voor de Domus Plus en Skaeve Huse. Uiteindelijk bleven vier mogelijke locaties over: bij de monumentale boerderij Noord Akendam (Vergierdeweg 452/454), op het groene perceel ten zuiden van het fietspad en de fly-over bij de Robertus Nurksweg, aan de westzijde op het weiland behorend bij de boerderij aan de Nieuweweg 2 en op het terrein van de afvalwaterzuiveringsinstallatie Schalkwijk aan de Boerhaavelaan 57. Toch blijven bewoners, die eerder al massaal een petitie tekenden tegen de komst van de woonvoorzieningen, met vragen zitten. Zo maken ze zich zorgen over mogelijke overlast van de Domus Plus en Skaeve Huse. De gemeente probeerde een deel van de zorgen weg te nemen tijdens een online bijeenkomst op maandag 9 november.

Ervaringen Domus Plus in Amsterdam

Tijdens de bijeenkomst benadrukte de gemeente dat met de nieuwe bewoners wordt afgesproken alleen binnen drank en drugs te gebruiken. Ervaringen met de eerste Domus Plus-voorziening in Amsterdam laten namelijk zien dat door deze afspraak de overlast van dit gebruik in de wijk vermindert. Ook duidelijke afspraken met bewoners en ondernemers in de buurt zou de overlast tot een minimum moeten beperken. Is er toch iets aan de hand, dan kan via een appgroep de teamleider van de woonvoorziening direct op de hoogte worden gesteld, zo belooft de gemeente.

Overlast Domus Plus en Skaeve Huse voorkomen

Er leven ook zorgen over de mogelijke overlast van dealers en andere aanloop. In de Domus Plus-voorziening is 24 uur per dag intensieve begeleiding en toezicht aanwezig, aldus de gemeente. Ook bij Skaeve Huse is er een beheerder. Maar is dat genoeg? Extra beveiligers rondom de voorzieningen moeten de wijkagent ontzorgen. Ook hier wil de gemeente eventuele overlast voorkomen door korte lijntjes met de buurt te houden, zoals ook het geval is bij de daklozenopvang in de Wilhelminastraat.

Waarom Oost en Noord?

Maar waarom heeft de gemeente juist drie locaties in Haarlem-Oost en één in Noord op het oog? Hier wonen al zoveel kwetsbare mensen, zo zijn bewoners van mening. Hoe zijn de locaties eigenlijk tot stand gekomen? De gemeente toetste zestig locaties aan criteria die staan beschreven in het rapport Domus(Plus) en Skaeve Huse. Zo liggen de locaties aan de rand van de stad en wordt er afstand gehouden tot bijvoorbeeld andere woningen en scholen. Een veel gestelde vraag was ook: waarom bouwt de gemeente deze voorzieningen niet op een bedrijventerrein als de Waarderpolder? Daarop antwoordde de gemeente dat de Waarderpolder van belang is voor de Haarlemse werkgelegenheid en dat wonen in dit gebied door stank en geluid onverantwoord is.

Intrek bewoners Domus Plus en Skaeve Huse

Vooralsnog lijken bewoners en gemeente dus nog niet op één lijn te liggen wat betreft de Domus Plus en Skaeve Huse. De komende periode voert de gemeente gesprekken met wijkraden, bewoners en ondernemers uit de vier beoogde wijken. 

In maart besluit de gemeenteraad definitief waar de Domus Plus en de Skaeve Huse gebouwd gaan worden. De bewoners nemen naar verwachting in 2023 hun intrek in de Domus Plus en Skaeve Huse. 

Op www.haarlem.nl/opvang meer over de twee woonvoorzieningen. Ook is hier de livestream van 9 november terug te zien.

Een van de mogelijke locaties: de monumentale boerderij Noord Akendam, aan de Vergierdeweg 452/454.