Wijziging bussen regio Haarlem: dit moet je weten

Algemeen
Welke lijnen gaan in en rond Haarlem minder vaak rijden per 3 januari 2021?
Welke lijnen gaan in en rond Haarlem minder vaak rijden per 3 januari 2021? (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Door corona is het steeds minder druk in de bus, ook in Haarlem. Daarom gaan vanaf 3 januari 2021 diverse bussen in onze regio minder vaak rijden. Een overzicht van alle wijzigingen vind je in dit artikel.

Een aantal populaire buslijnen van Connexxion in onder meer Haarlem-IJmond, rijdt vanaf 3 januari minder vaak. Het gaat in totaal om 5% van de lijnen (waaronder ook nachtlijnen). De reden? Voorkomen dat steeds meer bussen leeg rondrijden. Het goede nieuws is dat er geen buslijnen geschrapt worden.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor de regio Haarlem per 3 januari:

Buslijn 2: Haarlem Delftplein – Station – Spaarnwoude

Op werkdagen worden er vier ritten van lijn 2 opgeheven. Rit 1 met vertrek van Haarlem, Station om 05:59 uur, rit 2 met vertrek van Haarlem Station 05:54 uur, rit 17 met vertrek van Haarlem, Station om 08:08 uur en rit 78 met vertrek van Haarlem, Delftplein om 15:03 uur. Op zaterdagen rijdt lijn 2 overdag niet langer vier keer per uur, maar twee keer per uur.

Buslijn 3: Haarlem Schalkwijk – Station – Velserbroek – IJmuiden

Minder ritten op de route in Haarlem op piekmomenten. Onder piekmomenten wordt verstaan: de spits op werkdagen, zaterdagmiddag en alle avonden. Op maandag tot en met zaterdag wordt overdag vier keer per uur gereden in Haarlem en ’s avonds wordt twee keer per uur gereden. Op zondagen wordt in Haarlem minder gereden. In de middag en in de avond wordt niet vier keer per uur gereden, maar twee keer per uur.

Buslijn 4: Haarlem Schalkwijk – Heemstede – Vogelenzang

Lijn 4 rijdt niet meer tussen station Heemstede-Aerdenhout en Heemstede De Glip. Dit wordt deel van de route van lijn 9. Lijn 4 gaat rijden tussen Vogelenzang, Bennebroek, Heemstede De Glip, Haarlem Schalkwijk. In Schalkwijk rijdt de bus via het Spaarne Gasthuis en het winkelcentrum.

Buslijn 14: Heemstede – Haarlem – Spaarndam – Pont Buitenhuizen

De route van lijn 14 wordt korter. Lijn 14 rijdt niet meer van Hillegom naar Vogelenzang en Heemstede. Lijn 4 en lijn 9 zijn het alternatief. Lijn 14 rijdt vanaf station Heemstede-Aerdenhout via Haarlem centrum naar Haarlem Delftplein. Vanaf Haarlem Delftplein rijdt een aparte pendelbus op lijn 14 naar Spaarndam en Pont Buitenhuizen. Lijn 14 rijdt overal op de route maximaal 1x per uur.

Tekst gaat verder onder de foto!

Buslijn 15: Haarlem Station – Waarderpolder

Lijn 15 rijdt een aangepaste route door bedrijventerrein Waarderpolder. Vanaf station Haarlem rijdt de bus via de Oudeweg, station Spaarnwoude, IKEA, A. Hofmanweg naar de eindhalte Waarderweg. Lijn 15 rijdt heen en terug dezelfde route door de Waarderpolder. ’s Avonds worden extra ritten gereden die vanaf station Haarlem vertrekken om 19:52 en 22:46 uur.

Buslijn 73: Haarlem Schalkwijk – Station – Beverwijk – Uitgeest

Minder ritten op de route in Haarlem op piekmomenten. Onder piekmomenten wordt verstaan: op zaterdagmiddag en op alle avonden. Op maandag tot en met zaterdag wordt overdag vier keer per uur gereden in Haarlem en ’s avonds wordt twee keer per uur gereden.Op zondagen wordt in Haarlem minder gereden. In de middag en in de avond wordt niet vier keer per uur gereden, maar twee keer per uur.

R-netlijn 385: IJmuiden – Haarlem station

Op werkdagen lagere frequentie in de spits (maximaal 6 keer per uur) en in de daluren (op werkdagen geen zes keer maar 4 keer per uur).

Nachtlijn N30: Amsterdam – Schiphol – Haarlem – IJmuiden

Lagere frequentie in de nacht van zaterdag op zondag (niet twee keer per uur, maar één keer per uur).

Nachtlijn N80: Amsterdam – Haarlem – Velserbroek – Beverwijk

Tot nader order rijdt deze lijn niet vanwege het geringe aantal passagiers op de nachtlijn.

Kijk voor meer informatie over alle wijzigingen op Connexxion.nl.