Domus Plus en Skaeve Huse: betrokkenen nog altijd kritisch

Algemeen
Bewoners en ondernemers praten mee over Domus Plus en Skaeve Huse in hun wijk.
Bewoners en ondernemers praten mee over Domus Plus en Skaeve Huse in hun wijk. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - De gemeente Haarlem heeft vier mogelijke locaties op het oog voor Domus Plus en Skaeve Huse. Op 7 en 14 december gingen de betrokken wethouders in gesprek met bewoners, verenigingen en ondernemers uit de wijk.

Zoals afgesproken konden bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden deze keer in een gesprek met de twee betrokken wethouders hun wensen en zorgen uitspreken.

Domus Plus en Skaeve Huse: 4 locaties

Domus Plus is een beschermde woonvoorziening voor 24 mensen met een verslaving, psychosociale of psychiatrische problemen en vaak ook een verstandelijke beperking. Skaeve Huse zijn zes kleine, eenvoudige woningen voor mensen die zich niet kunnen aanpassen aan het leven in een normale woonwijk. In de zoektocht naar twee geschikte locaties zijn er vier overgebleven: één in het Vondelkwartier in Haarlem-Noord en drie in de Boerhaavewijk en Parkwijk-Zuiderpolder in Oost.

Boerhaavewijk

Maandagmiddag 7 december kwam wethouder Marie-Thérèse Meijs samen met bewoners en afgevaardigden van Hockeyclub Saxenburg en de volkstuinen. In de Boerhaavewijk zullen bewoners zich niet veilig voelen met een beschermde woonvoorziening in de buurt, is hun belangrijkste boodschap. Er zijn een basisschool, buitenschoolse opvang, sportclubs en volkstuinen gevestigd. Vooral ’s avonds is hier al overlast van hangjongeren. Bewoners willen ook graag weten hoe de gemeente tot de vier locaties is gekomen. Hadden andere opties niet beter onderzocht moeten worden, zoals de Waarderpolder?

Vondelkwartier

’s Avonds kwamen de bewoners van het Vondelkwartier aan het woord. Aan de Vergierdeweg liggen twee uitvaartcentra en verschillende sportvelden, waar zorgen leven over de veiligheid van hun bezoekers en (jonge) sporters. Ook vrezen ze dat het kinderrijke Vondelkwartier een doorlooproute naar de stad zal worden. Wethouder Meijs benadrukt dat beide woonvoorzieningen extra beveiliging krijgen. Overlast zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar wordt wel minder. Bewoners zullen rust vinden in hun nieuwe thuis. Ze krijgen er de juiste zorg terwijl ze nu vaak rondzwerven. Bovendien gaat het om kleinschalige woonvoorzieningen.

Parkweg-Zuiderpolder

Op 14 december ging wethouder Floor Roduner in gesprek met bewoners van Parkwijk-Zuiderpolder en de voorzitter van de ondernemersvereniging Prinses Beatrixplein. Enerzijds wil de gemeente Oost een impuls geven, onder meer door de opknapbeurt van het Reinaldapark. Anderzijds stellen aanwezige bewoners dat de opvang de buurt geen goed zal doen. Wie garandeert nu de veiligheid? Het is goed dat de gemeente zich het lot van daken thuislozen aantrekt, maar ze heeft toch ook een zorgplicht voor de andere Haarlemmers?

Ondernemers van het Prinses Beatrixplein ervaren nu al veel overlast van verslaafden, waar handhavers hun handen vol aan hebben. Waarom dan nog meer problemen aantrekken? Net als in de andere twee bijeenkomsten uiten de afgevaardigden uit Parkwijk-Zuiderpolder hun onvrede over het proces, dat ze niet democratisch en transparant genoeg vinden. Wethouder Roduner legt uit dat wonen in de Waarderpolder niet is toegestaan.

Domus Plus en Skaeve Huse: besluit voorjaar 2021

In maart of april besluit de gemeenteraad waar de Domus Plus en de Skaeve Huse gebouwd gaan worden. De bewoners kunnen naar verwachting in 2024 hun intrek nemen. Meer informatie op www.haarlem.nl/opvang.