VIDEO

ALLEEN ONLINE - Plannen voor derde knooppunt openbaar vervoer Haarlem

Algemeen
Het nieuwe knooppunt moet ‘Haarlem Nieuw-Zuid’ gaan heten.
Het nieuwe knooppunt moet ‘Haarlem Nieuw-Zuid’ gaan heten. (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM – De gemeente Haarlem en provincie Noord-Holland maken plannen voor een derde openbaarvervoerknooppunt in Haarlem. Dat is volgens hen nodig om de binnenstad en het stationsgebied te ontlasten. Het openbaar vervoer in Haarlem zal namelijk naar verwachting met 50 procent groeien tot 2040.

Haarlem krijgt er de komende jaren 10.000 nieuwe woningen bij. De drukte neemt dus toe: meer mensen, meer verkeer en meer bedrijvigheid. Daarom heeft de stad ov-knooppunten nodig die deze groei kunnen opvangen, zo zijn de partijen van mening. Samen met inwoners, bedrijven en belangengroepen maken de provincie en gemeente hier plannen voor.

Derde ov-knooppunt Haarlem: Haarlem Nieuw-Zuid

De gekozen oplossing is om twee bestaande ov-knooppunten beter in te richten: het station Haarlem en station Spaarnwoude. Daarnaast komt er een nieuw knooppunt buiten het centrum. Het nieuwe knooppunt moet ‘Haarlem Nieuw-Zuid’ gaan heten.

Nieuw knooppunt Haarlem: voorbeeldfunctie

Knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid moet een voorbeeldfunctie krijgen en voldoen aan de volgende eisen:

- Het moet een hoogwaardig knooppuntdomein worden, met genoeg voorzieningen. Reizigers moeten er een broodje of koffie kunnen halen, hun ov-chipkaart kunnen opladen en er moet een supermarkt-to-go komen.

- Het knooppunt moet duurzaam zijn. Bussen moeten er kunnen opladen en stroom moet kunnen worden opgewekt door zonnepanelen.

- Tot slot moet Haarlem Nieuw-Zuid een veilig knooppunt worden. Qua veiligheid ligt het niveau hoog, zo staat in de plannen.

Tekst gaat verder onder de foto

station haarlem bussen ov

Nieuw knooppunt Haarlem: mogelijk locaties

Maar waar moet het nieuwe ov-knooppunt dan komen? Na diverse locaties verder te hebben onderzocht, zijn deze drie favoriete locaties nog in de running, vanwege de gunstige ligging:

- Knooppunt op de Schipholweg, ten westen of oosten van Europaweg

- Knooppunt aan de zuidkant van de Schipholweg, ter hoogte van de sportvelden langs het SpaarneC

- Knooppunt in een gebouw ter hoogte van het kruispunt Europaweg-Schipholweg (Schipholpoort)

Video plannen stationsgebied Haarlem

Wie meer wil weten over de plannen: de presentatie over ov-knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid is hier te vinden. Het onderzoek is onderdeel van de landelijke Ontwikkelagenda van het Toekomstbeeld OV 2040. Op de website van de gemeente lees je meer algemeen nieuws over het verbeteren van het openbaar vervoer in Haarlem.

In onderstaande video worden de plannen nog wat meer uitgelegd: