IN BEELD

Protest Haarlem, coronamaatregelen genegeerd: ‘We staan toch buiten’

Algemeen
Zo'n 1750 mensen kwamen uiteindelijk op de demonstratie in de Haarlemmerhout af.
Zo'n 1750 mensen kwamen uiteindelijk op de demonstratie in de Haarlemmerhout af. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Zondag 3 januari was het Vlooienveld het decor van een manifestatie Vrouwen voor Vrijheid, waarin een pleidooi werd gehouden voor minder strenge coronamaatregelen. Uiteindelijk kwamen er zo’n 1750 protestanten op de actie af. 

Willem Brand/redactie Haarlems Nieuwsblad

Op beelden van het protest in Haarlem is te zien dat zondagmiddag weinig actievoerders anderhalve meter afstand hielden.

Protest Haarlem: ‘We staan toch buiten’

Na Utrecht en Amsterdam vond zondag de derde manifestatie van de actiegroep in Haarlem plaats, in de Haarlemmerhout. Opvallend was dat, naast dat maar weinig protestanten genoeg afstand hielden, niemand een mondkapje droeg. “We staan toch buiten”, aldus een vrouw daarover. Bij haar in de buurt op het veld wordt de voorgeschreven afstand bewaard, elders blijkt dat een stuk lastiger. Alsof geldt: ‘hoe dichter bij elkaar hoe sterker we staan’. Eén spreker typeerde de aanwezigen met: “We worden gezien als complotdenkers en coronahufters, een mooie geuzennaam toch?”

Tekst gaat verder onder de foto

demonstratie protest haarlem haarlemmerhout coronamaatregelen

Protest Haarlem: ‘Kans op doodgaan aan corona minimaal’

De Vrouwen voor Vrijheid zijn niet zozeer tegen coronamaatregelen op zich, maar vinden de geldende te streng. Verschillende sprekers benadrukken dat er ook meer aandacht moet komen voor wat er allemaal gecensureerd wordt. Er wordt, zo zei iemand, meer verboden dan noodzakelijk is. Zo worden op Facebook volgens deze persoon informatieve berichten verwijderd. 

Ook werd zondag door een spreker getwijfeld aan de ‘enorme oversterfte’. Een ander beweerde dat de kans om aan corona dood te gaan, minimaal is. Een van de aanwezige protestanten was Wilma uit Schalkwijk: “Het virus bestaat, daar wordt ook door mij niet aan getornd. Maar waarom worden bepaalde medicijnen die artsen voorstellen niet geaccepteerd?”

Protest Haarlem niet tegengehouden

De demonstratie in de Haarlemmerhout werd eerder al aangekondigd door de gemeente. De burgemeester greep vooraf niet in, omdat vrijheid van demonstratie een grondrecht is. Dat geldt ook in coronatijd, hoewel de burgemeester er wel op stond dat de coronamaatregelen bij het protest in acht zouden worden genomen. 

Drie partijen (VVD, PvdA en Hart voor Haarlem) zullen de burgemeester om een verklaring vragen.