BEELD

5 x een eerbetoon aan Kees Verkade

Algemeen
Beeld 'Haarlems Bloemenmeisje' - Het Verwulft.
Beeld 'Haarlems Bloemenmeisje' - Het Verwulft. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - In zijn woonplaats Monaco overleed vorige week Haarlemmer Kees Verkade op 79-jarige leeftijd. Landelijk werd de kunstenaar onder meer bekend door zijn beeld van Johnny Jordaan in de hoofdstad, maar ook Haarlem staat vol met werk van de geliefde artiest. Een eerbetoon aan Kees Verkade in foto’s.

Kees Verkade overleden: een eerbetoon

Het eerste kunstwerk dat Kees Verkade voor de gemeente Haarlem maakte, is het beeld van de winkelende dames (ook wel bekend als ‘Stadten’). Het werk, gemaakt in 1966, is te vinden aan het eind van de Grote Houtstraat, waar deze en de Gierstraat bij elkaar komen. Maar ook Het Bloemenmeisje (het Verwulft) is gecreëerd door de beeldhouwer, net als het beeld ‘Fotograaf Poppe de Boer’ (Parklaan).

Beeld corona Kees Verkade

Vlak voor hij stierf, maakte Kees Verkade op initiatief van Stichting Dank Helden van de Zorg nog een kunstwerk ter nagedachtenis van de mensen die door corona om het leven kwamen. Het beeld is ook een dankbetuiging aan alle zorgmedewerkers voor hun tomeloze inzet tijdens deze coronacrisis. Een kleinere versie van het kunstwerk, waarvan maar twaalf stuks werden gemaakt, waren in no time uitverkocht.

Waar het beeld komt te staan, is nog onbekend. 

kees verkade beeld haarlem
Beeld ‘Haarlems Bloemenmeisje’ - het Verwulft. (Foto: Ad Timmers) 

kees verkade beeld haarlem
Beeld: ‘Fotograaf Poppe de Boer’ - Parklaan. (Foto: Ad Timmers)

kees verkade beeld haarlem
Beeld: ‘Stadten’ - Grote Houtstraat. (Foto: Ad Timmers)

kees verkade beeld overveen
Beeld ‘Anton Pieck’ - Overveen. (Foto: Ad Timmers)

kees verkade beeld kraantje lek
Beeld ‘Holle Boom’ - Kraantje Lek. (Foto: Ad Timmers)