Overleden ‘snackbarkoningin Tante Bep’ (84) krijgt eigen plein

Algemeen
Eerbetoon aan de overleden snackbarkoningin ‘Tante Bep’ (84).
Eerbetoon aan de overleden snackbarkoningin ‘Tante Bep’ (84). (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM – Met veel verdriet, maar zich ook vasthoudend aan mooie herinneringen, nam de Leidsebuurt op maandag 18 januari afscheid van ‘Snackbarkoningin Tante Bep’. Samen met haar man Piet runde ze decennialang snackbar ‘t Pleintje op het Haarlemse Brouwersplein. Daar werd dan ook een laatste groet gebracht aan de vrouw die zoveel voor de buurt heeft betekend. Binnenkort krijgt Bep zelfs een eigen straatnaambord op het plein, dat vanaf dat moment wordt omgedoopt tot ‘Tante Bep Plein’.

Elisabeth Wilhelmina Zuidhoek – Dirks, zoals Bep voluit heette, overleed op 12 januari van dit jaar op 84-jarige leeftijd. Het duurde niet lang of ‘Tante Bep’ was hét onderwerp van gesprek onder Haarlemmers in de Facebook-groep ‘Leidsebuurt Haarlem’.

Gezamenlijk rouwboeket

Claire der Kinderen bedacht zich geen moment en zette via het platform een crowdfundingactie op touw om namens de buurt een groot rouwboeket te bestellen, als eerbetoon aan de in de wijk zó geliefde vrouw. Het initiatief werd meteen omarmd en leverde dan ook een prachtig bloemstuk op. “Ik had nooit verwacht dat zoveel Leidsebuurters zouden gaan doneren! Daaruit blijkt maar weer hoe geliefd Tante Bep in de wijk was.”

Zelfgemaakte patat

Claire groeide op in de Leidsebuurt, en woont er nog altijd met veel plezier. “Als klein meisje ging ik al patat halen bij tante Bep. En dan mocht je ook altijd een snoepje uitkiezen uit de verschillende snoeppotten. ‘Ach neem er nog maar één, kind’, zei ze dan. Tante Bep was zó lief, vroeg altijd hoe het ging.”

Tekst gaat verder onder de foto

tante bep brouwersplein 't pleintje
Een laatste eerbetoon aan ‘Tante Bep’. (foto: Rowin van Diest)

Snackbar ’t Pleintje stond jarenlang bij vele generaties bekend. Pas écht storm liep het toen Bep en haar man Piet zelf patat gingen maken. “Ze kwamen zelfs vanuit andere buurten speciaal naar ’t Pleintje”, zo vertelt Claire aan het Haarlems Nieuwsblad. “Tante Bep vulde de bakjes en de zakken patat altijd goed. Ze deed er vaak nog een schepje bij. En ze bakte de patat lekker door, waardoor die altijd lekker knapperig was.”

Sint Maarten

Aan Sint Maarten op het Brouwersplein heeft Claire ook mooie herinneringen. “Iedereen stopte wel even bij Tante Bep om een liedje te zingen. Daarna kreeg je namelijk een gratis zak of bakje patat van haar. Wie doet dat nou? Zelfs mijn zoontje werd nog een paar jaar met Sint Maarten getrakteerd op patat door Bep. Dat is toch bijzonder?”

‘Een echte volksvrouw’

Claire gaat – net als vele wijkgenoten met haar – Tante Bep enorm missen. “Het was altijd zo’n vrolijke en gezellige vrouw! Een echte volksvrouw. Ze maakte altijd een praatje en nam ook echt de tijd voor haar klanten. Kinderen kregen een snoepje of alvast wat patatjes, honden werden verblijd met een worstje.” Zelfs na het overlijden van haar man ging Bep gewoon door met patat verkopen. Claire: “Ze genoot ervan. Want met pensioen gaan? Daar dacht ze niet eens aan.”

Na jaren zonder patatzaak te hebben gezeten, kwam uiteindelijk FrietMarie als opvolger van ’t Pleintje. Hoewel de Leidsebuurt blij is weer gewoon patat te kunnen halen in de eigen buurt, zullen ‘Tante Bep’ en ‘Ome Piet’ enorm gemist worden. Ook door Claire. “Tante Bep was een voorbeeld voor velen. Een harde werkster, met een ontzettend sociaal hart. Een echte powervrouw!”