Lockdown en avondklok: 5 tips om je erdoorheen te slaan

Algemeen
Straks een avondklok?
Straks een avondklok? (Foto: Pexels)

REGIO - Voorlopig moeten we het nog wel even met de lockdown doen. En mogelijk wordt de avondklok - waarbij Nederlanders vanaf een bepaalde tijd niet meer op straat mogen zijn - ook snel realiteit. Hoe sla je jezelf en je gezin erdoorheen, met al dat thuiswerken en het thuis lesgeven van je kids? Rodi geeft je 5 tips!

Met de onderstaande tips komen jij en je gezin deze verlengde lockdown - en de avondklok - wel door.

Lees ook: Coronaspelletje, zoek de 5 verschillen

1. Denk vooruit

Hoe kun je als gezin voorkomen dat de bom thuis barst? Waar kunnen jullie de komende tijd thuis weleens tegenaan gaan lopen? Bedenk vooraf welke hobbels mogelijk op jullie pad kunnen komen nu de lockdown verlengd is (en de avondklok binnenkort mogelijk wordt ingesteld) en anticipeer hier nu al op.

Denk aan verveling (maak vast een lijst met coronaproof uitjes om uit te putten), elkaar in de weg lopen (maak afspraken over wie wanneer waar in het huis moet zijn) of een tekort aan programma’s en series op tv/Netflix/Videoland (zoek vast naar programma’s en series die je hierna gaat kijken).

2. Maak vaste dagindeling

Niet alleen kinderen houden van structuur, ook voor jezelf kan dit veel rust geven. Maak dus een dagplanning: wanneer gaan de kinderen aan school en wanneer mogen ze weer buiten spelen? Op die vaste momenten op de dag kun je zelf als ouder ook de belangrijke zaken van je werk oppakken. Of juist als ze even buiten zijn, net wat voor jullie goed werkt.

3. Houd (online) contact

Dat we offline contact zoveel mogelijk moeten vermijden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, betekent niet dat de sociale kring zich moet beperken tot het eigen gezin. Sterker nog: (online) in contact blijven met familie en vrienden, komt de sfeer in huis juist ten goede! Stimuleer je kinderen en partner (en jezelf) regelmatig met vrienden en familie te videobellen. Of maak er een wedstrijd van: wie maakt de leukste thuisvideo in de groepsapps?

lockdown avondklok tips koken bakken
Lockdown-tip: betrek je kinderen bij het koken en bakken! (foto: RODNAE Productions - Pexels)

4. Betrek je kinderen erbij

Zorg dat je als gezin leuke dingen met elkaar blijf doen, zelfs in huis!

Betrek je kinderen bij het koken ‘s avonds (leren ze dat ook meteen), geef ze een zakcentje voor het doen van klusjes in en rond het huis (scheelt jou weer werk) en laat ze meedenken over wat jullie allemaal willen gaan doen als de lockdown straks weer voorbij is.

5. Las genoeg me-time in

Ontspanning op een werkdag is ontzettend belangrijk. Misschien nog wel extra in deze coronaperiode. Niet alleen is het van belang zoveel mogelijk met je kinderen het huis uit te gaan, ook zélf mag (moet!) je best eens een moment van complete afzondering en ontspanning inlassen. Zet af en toe het nieuws gewoon uit, pak er een boek bij, een podcast, of bezoek voor zover mogelijk een van je vrienden of vriendinnen om even stoom af te kunnen blazen. Dan sta je daarna weer helemaal fris en fruitig klaar voor je gezin!