Meer speelruimte met subsidies voor college

Politiek
De Haarlemse gemeenteraad heeft donderdagavond een nieuwe subsidieverordening vastgesteld.
De Haarlemse gemeenteraad heeft donderdagavond een nieuwe subsidieverordening vastgesteld. (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - De Haarlemse gemeenteraad heeft donderdagavond een nieuwe subsidieverordening vastgesteld. Een pijnpunt in de verordening bleek een aanpassing in de bevoegdheden voor het vaststellen van een subsidieplafond.

Joost Verhagen

Vanuit de oppositie bleek er veel kritiek te zijn op het plan om voortaan het college de bevoegdheid te geven om het subsidieplafond vast te stellen binnen door de raad gestelde kaders.

Toezicht op plafond

Jouw Haarlem diende samen met de Actiepartij, Hart voor Haarlem, Liberaal Haarlem, SP en OPHaarlem een amendement in. In de nieuwe verordening zou namelijk zonder de aanpassing het vaststellen van het subsidieplafond voortaan door het college worden gedaan. Jouw Haarlem wilde dat bij de raad houden. “We doen een oproep aan de raad om heel goed na te denken voordat we dit recht weggeven aan het college. Het lag niet voor niets hiervoor altijd bij de raad”, aldus Moussa Aynan.

‘Het lag niet voor niets altijd bij de raad’

Ook Gertjan Hulster (Actiepartij) liet weten dat het heel belangrijk is om in deze financieel moeilijke tijden voldoende toezicht op het subsidieplafond te hebben.

Tegen amendement

PvdA en D66 stemden tegen het amendement omdat volgens hen het budgetrecht gewoon bij de raad blijft en het college alleen wat meer speelruimte krijgt. De wethouder zegde wel toe dat elke verhoging van het subsidieplafond een collegebesluit vereist en op deze manier ook naar de gemeenteraad zal worden opgestuurd. Ook beloofde de wethouder nogmaals om over een jaar de nieuwe werkwijze te bespreken.

Geen vertrouwen

Aynan wilde van de coalitiepartijen weten of ze het acceptabel vinden dat het college binnen de kaders kan invullen welke organisaties exact subsidie toegewezen krijgen, maar dat de raad verantwoordelijk blijft voor de kaders. Hulster is bang dat als de bevoegdheden voor het vaststellen van het subsidieplafond aan het college worden gegeven, dat dat dan onmiddellijk onomkeerbaar wordt.

“Als ik in het college zou zitten zou ik ook die bewegingsvrijheid willen hebben”, zo zei Hart voor Haarlem. Louise van Zetten heeft er geen vertrouwen in dat het college de nieuwe werkwijze inderdaad over een jaar zal willen evalueren, zoals door veel coalitiepartijen werd gesteld.