Gemeente Haarlem worstelt met crisis: Kennemer Sportcenter mogelijk vaccinatielocatie

Algemeen
Binnenkort dan toch vaccineren in Haarlem?
Binnenkort dan toch vaccineren in Haarlem? (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - De commissie Bestuur heeft burgemeester Jos Wienen donderdagavond blootgesteld aan een spervuur van vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor Haarlem. Belangrijkste punten van discussie waren onder andere de maximumaantallen bezoekers voor de ijsbaan, het inrichten van een lokale vaccinatiestraat en het realiseren van meer testlocaties.

Joost Verhagen

Update 16.16 uur
Inmiddels is bekend dat de vaccinatielocatie Kennemer Sportcentrum in maart open gaat.

Vaccinatie straat Haarlem

Peter van den Doel (GroenLinks) wilde weten hoe het staat met een lokale vaccinatiestraat. Hij moest recent met zijn 91-jarige moeder naar Schiphol rijden en stond daar vervolgens ruim twee uur te wachten. Dit leverde hem kritiek op van Louise van Zetten (Hart voor Haarlem), die stelde dat GroenLinks haar motie had moeten steunen om een vaccinatiestraat in Haarlem te realiseren. Volgens Van Zetten is het een gotspe hoe er nu met de ouderen wordt omgegaan. Ze ergert zich eraan dat niemand zich verantwoordelijk toont om de situatie op te lossen. “Wat doet de GGD Kennemerland in godsnaam om ons allemaal een beetje verder te helpen in deze wereld?’’ GroenLinks verwierp die kritiek, omdat de burgemeester niet in de gelegenheid is om zo’n locatie zelf te realiseren.

Vaccineren in Haarlem: Kennemer Sportcenter

Wienen gaf aan er alles aan te doen om een Haarlemse vaccinatiestraat zo snel mogelijk op te zetten, maar dat het nog altijd niet haalbaar lijkt door de eisen vanuit het Rijk. De sporthal van het Kennemer Sportcenter bij de ijsbaan zou volgens hem een mogelijke locatie vaccinatielocatie kunnen zijn.

Tekst gaat door onder de foto

vaccineren haarlem vaccinatielocatie
Het Kennemer Sportcenter wordt mogelijk een vaccinatielocatie. - Google Street View

Vaccinatie huisarts niet mogelijk

Vaccinatie door de huisarts zou momenteel door het beschikbare type vaccin nog niet mogelijk zijn op dit moment. “Wij krijgen vrij vaak te horen dat het niet kan. Dat beperkt de mogelijkheden die je regionaal hebt”, aldus Wienen. Hij heeft Hart voor Haarlem wel toegezegd regelmatig met een overzicht te komen van de soorten en hoeveelheden vaccins die in de regio beschikbaar komen.

Complimenten

Er werden ook complimenten uitgedeeld door de commissieleden. Zowel PvdA, Jouw Haarlem als de Actiepartij spraken hun waardering uit voor de wijze waarop de burgemeester is omgegaan met de rellen in Schalkwijk en de dreigende situatie op het Marsmanplein.