Voorjaarsvakantie in (en rond) Haarlem, wat te doen? 5 tips

Uitgaan
Afbeelding
(Foto: Helen England)

HAARLEM - Vanaf morgen tot en met 28 februari is het Voorjaarsvakantie en zijn de scholen ook in Haarlem dicht. Maar we zitten al zó lang in een lockdown, dat je misschien wel wat extra tips kunt gebruiken. Want wat te doen? In samenwerking met HaarlemforKids: 5 x coronaproof activiteiten voor in de Voorjaarsvakantie in (en rond) Haarlem!

Psst! Ga je geen dagje maar een heel weekendje weg in Haarlem? Check dan deze tips.

1. Haarlemmermeerse Bos

2. Amsterdamse Waterleidingduinen

3. Spaarndam & speeltuin Nieuw-Leven

4. Bizons/Wisenten Pad

5. Little Gym

Hieronder lichten we alle tips nog even toe. “Gelukkig wonen we in een prachtige omgeving, met volop mogelijkheden voor ‘coronaproof’ uitjes”, zo zegt Helen, een van de moeders van het succesvolle platform HaarlemforKids (zie ook Instagram).

1. Voorjaarsvakantie tips: Haarlemmermeerse Bos

Dit pittoreske park ligt op een klein half uurtje van Haarlem en (30 min met de fiets, 20 met de auto). Je hebt er diverse speeltuinen, allemaal te vinden rondom het prachtige meer. Helen: “Onze tip? Ga er met de fiets heen, zodat je je gemakkelijk tussen de diverse speeltuinen kunt verplaatsen, zonder dat je benen moe worden (het bos is ongeveer 115 hectare groot).” Je kunt pauze inlassen en wat lekkers halen bij Papa’s Beach House aan de ene kant van het meer, of bij La Floria, aan de overkant (bij allebei is een grote gratis parkeerplaats te vinden). 

Let op: tekst gaat door onder elke foto


Het Haarlemmermeerse Bos. - Helen England

2. Voorjaarsvakantie tips: Amsterdamse Waterleidingduinen

Ook hier kun je in de Voorjaarsvakantie je lol wel op. Het natuurgebied is 3400 hectare groot en heeft 4 ingangen (2 in Vogelenzang, 1 in De Zilk en 1 vlakbij Haarlem in Zandvoort). Ook vind je in de Amsterdamse Waterleidingduinen maar liefst 14 wandelroutes. Herten spotten is hier een makkie, en een leuke opdracht voor kinderen. Bij De Zilk vind je daarbij een klein kabouterdorp, verstopt in een soort greppel op zo’n 15 minuten lopen van de ingang (zie HaarlemforKids op Instagram voor een routekaart). Een dagkaart kost 1,50 euro, voor een jaarkaart betaal je 10 euro.

vakantie tips haarlem voorjaarsvakantie
Kabouterdorp in de Amsterdamse Waterleidingduinen. - Helen England

3. Voorjaarsvakantie tips: Spaarndam & speeltuin Nieuw-Leven

Spaardam is een enorm schattig dorp met het Spaarne en het IJmeer binnen handbereik. Parkeren is hier wat lastiger, maar op de fiets kijk je je ogen uit dankzij de vele paarden en prachtige natuur die je onderweg treft. Ook heb je er speeltuin Nieuw-Leven, in een rustige omgeving met genoeg om je kinderen even zoet te houden.

vakantie tips haarlem voorjaarsvakantie
Spaarndam. - Helen England

4. Voorjaarsvakantie tips: Bizons/Wisenten Pad

Van september tot maart kun je bizons/wisenten spotten in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (aan de rand van Zandvoort). Een perfect uitje dus voor in de Voorjaarsvakantie! Sommige dieren hebben een GPS-tracker, zodat je precies kunt zien waar de bizon/wisent zich bevindt. Zie je er één? Geniet dan, maar blijf wel op ruime afstand uit respect voor deze prachtige dieren.

vakantie tips haarlem voorjaarsvakantie
Bizons/Wisenten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. - Helen England

5. Voorjaarsvakantie tips: Little Gym Haarlem

De moeders van HaarlemforKids zijn groot fan van Little Gym in Haarlem. Je vindt de privéspeelplek op de Zijlweg. Voor 30 euro per kind per half uur (en 10 euro voor een kind uit hetzelfde gezin) kunnen je kinderen hun energie even lekker kwijt. Als die niet aan het eind van de dag als een blok in slaap vallen…

vakantie tips haarlem voorjaarsvakantie
Little Gym in Haarlem. - Helen England