Haarlemse kappers: ‘De telefoon staat roodgloeiend’

Algemeen
De kappers in Haarlem hopen op goed nieuws.
De kappers in Haarlem hopen op goed nieuws. (Foto: Mexx van der Lieuw / Regio12media.nl)

HAARLEM – De persconferentie van dinsdagavond wordt een spannende voor de Haarlemse kappers. Mogen ze weer open? En op welke manier dan?

Het Haarlems Nieuwsblad sprak dinsdag drie salons, in aanloop naar de boodschap van Rutte en De Jonge over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen. Naast hoop op goed nieuws, heerst er ook angst voor de toekomst.

Corona kappers Haarlem: verloren inkomsten

Bij Knippen Duss – gevestigd aan de Schotersingel – hebben ze groot vertrouwen in de persconferentie van dinsdagavond. “Het moet raar lopen, willen we niet open mogen”, aldus eigenaresse Femke. Toch zal de salon hard aan de bak moeten om de verloren inkomsten in te halen. “Gelukkig hebben we klanten de afgelopen tijd nog wel kunnen verblijden met uitgroeikitjes en andere producten, maar heel veel heeft dat niet geholpen. De NOW-regeling waar we vanaf januari gebruik van kunnen maken, dekt bijvoorbeeld maar 80% van het salaris. Wat we de afgelopen tijd aan inkomsten verloren zijn, valt eigenlijk niet meer terug te verdienen.”

De vele afspraken die inmiddels al zijn binnengekomen bij Knippen Duss, vormen een pleister op de wonden. Mocht de salon weer open mogen, dan werken de zeven kapsters de komende tijd allemaal een dag extra om alle klanten op te kunnen vangen. Ook op zaterdag wordt er langer doorgewerkt. “Maar dat doen we maar al te graag!”

Persconferentie: puntje van de stoel

Ook de drie kappers van Hair & Beauty Bar in de Cronjéstraat zitten dinsdagavond op het puntje van hun stoel. “Op dit moment zijn de steunpakketten nog in aanvraag, dat potje staat dus nog niet op de rekening. Het is een zeer trieste situatie, waarbij we echt hopen dat we open kunnen blijven, maar dat hangt allemaal van dinsdagavond af.”

Kappers Haarlem: telefoon roodgloeiend

“Ik denk wel dat we open mogen, de vraag is meer in welke vorm”, vult Mandy van Rob Peetoom Haarlem tot slot aan. “De telefoon staat de afgelopen weken roodgloeiend. Onze 34 werknemers staan klaar voor de klanten, maar dan moeten we wel weten hoeveel mensen we tegelijk op de vloer mogen hebben, of er straks nog een avondklok geldt, enzovoorts. Dan pas kunnen we de ruim 500 aanvragen die al zijn binnengekomen, gaan inplannen. We doen er in elk geval alles aan om van de komende tijd weer een groot succes te maken!”