Alles over de woningmarkt in Haarlem

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat het leven in de stad en de omgeving er momenteel (net als in de rest van Nederland) anders uitziet. Normaal is Haarlem echter een bruisende stad. Alles wat je zoekt in een grote stad wordt aangeboden, zoals horeca om gezellig wat te eten of drinken, of uit te gaan. Maar tegelijkertijd heeft de stad juist ook een gemoedelijk en sfeervol karakter. Bovendien kun je gewoon op de fiets stappen, als je lekker uit wil waaien aan het strand. Niet vreemd dus dat de vraag naar woningen in Haarlem groot is.

Zeer krappe woningmarkt in Haarlem

En dat komen weten mensen die in Haarlem een woning willen kopen ook. Door de groeiende bevolking in ons land en te weinig nieuwbouw door onder andere de krediet- en stikstofcrisis is er nu sprake van de krapste woningmarkt van deze eeuw. In de periode 2008 tot 2013 waren er bijvoorbeeld in Haarlem nog twintig tot vijfentwintig woningen beschikbaar per potentiële koper. Intussen is dat teruggelopen tot minder dan twee woningen als gekeken wordt naar appartementen tot tachtig vierkante meter. Als woningzoekende moet je er dus snel bij zijn. Wil je hier een woning kopen, dan kun je eigenlijk niet zonder een aankoopmakelaar in Haarlem. Aangezien zij vaak al op de hoogte zijn van de aanstaande verkoop van een woning voordat deze op bijvoorbeeld Funda komt, biedt dat meer kans een woning te kopen.

Veranderingen op de woningmarkt door de coronacrisis

In eerste instantie werd er verwacht dat de coronacrisis ook tot een huizencrisis zou leiden. Maar mogelijk is vanwege de uitgebreide steun van de overheid de werkloosheid nog niet erg gestegen. Hierdoor hebben nog niet veel mensen hun woning hoeven te verkopen omdat ze hun woonlasten niet meer kunnen dragen. De coronacrisis heeft echter wel voor een andere verandering op de woningmarkt gezorgd.

Door de coronamaatregelen wordt er veel meer thuis gewerkt. Dit zal ook in de toekomst waarschijnlijk het geval blijven. Daarnaast brengen mensen veel meer tijd thuis door, nu onder andere winkels, horeca en andere uitgaansgelegenheden gesloten zijn. Veel mensen zijn daarom op zoek naar ruimere woningen met meer buitenruimte. Het CBS bracht onlangs het bericht naar buiten dat er in 2020 meer mensen uit de Randstad trokken dan ernaartoe. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig trokken vorig jaar veelvuldig naar provincies meer noordelijk, oostelijk of zuidelijk.

Tip: Ben jij ook van plan je woning in de stad te gaan verkopen? Laat je dan goed adviseren door een makelaar in Haarlem. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt, en zorgen ervoor dat je de beste prijs krijgt voor je woning.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)