Zwerfafval Bingokaart: ‘Door corona afval in Nationaal Park toegenomen’

Algemeen
Op zoek naar het zwerfafval.
Op zoek naar het zwerfafval. (Foto: Helen England)

HAARLEM - Zwerfafval is een groot probleem. Ook binnen Nationaal Park Zuid-Kennemerland neemt de hoeveelheid zwerfafval sinds de coronacrisis verder toe. Daarom heeft het park een Zwerfafval Bingokaart ontwikkeld.

Sinds de coronacrisis is het aantal bezoekers in de natuur sterk toegenomen volgens boswachter Walter Oosterom. “En daarmee ook het aantal rondzwervende mondkapjes. We zijn blij dat veel bezoekers ons Nationaal Park weten te vinden voor een frisse neus, maar merken ook dat de hoeveelheid zwerfafval in het Nationaal Park sterk is toegenomen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling waar we bezoekers door middel van de Bingokaart bewust van willen maken.”

Zwerfafval Bingokaart: zo werkt het

“Via onze website in deze unieke Bingokaart te gratis te downloaden. Op de kaart staan 16 veel voorkomende afvalproducten, waaronder de bananenschil. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat een bananenschil of de schillen van citrusvruchten ook afval zijn. Ondanks dat het biologisch afbreekbaar is, duurt het wel een jaar voordat een bananenschil verteerd is. Daarnaast is het een uitheemse soort die van nature niet in het Nationaal Park voorkomt.

Met de Bingokaart wil het park aansluiten bij de Landelijke Opschoondag van zaterdag 20 maart. “Zwerfafval opruimen is natuurlijk geen eenmalige actie, maar gaat het hele jaar door”, vervolgt Walter. “Bij het Duincafé kun je zelfs afvalgrijpers lenen om mee het Park in te nemen.”

Weinig prullenbakken

Het is een bewuste keuze dat er in het Nationaal Park weinig prullenbakken staan, zo legt het park uit. “De ervaring leert dat hoe meer prullenbakken er staan, des te meer afval bezoekers meenemen naar een gebied. Er ontstaat zwerfafval doordat prullenbakken vol raken en mensen hun afval naast de bak gooien. Ook dieren duiken graag de prullenbak in op zoek naar een lekker hapje. Ze trekken het vuil uit de bakken of scheuren zakken open. Hierdoor waait het afval alle kanten op en verspreidt het zich door het Nationaal Park. Daarom het verzoek aan alle bezoekers om hun afval alleen in een vuilnisbak te doen als er nog plaats is en anders op zoek te gaan naar een ander bak.”

Meer informatie: www.np-zuidkennemerland.nl.