Impact van corona op Haarlem: lager cijfer, oververhitte huizenmarkt

Algemeen
Welke gevolgen heeft corona voor de gemeente Haarlem?
Welke gevolgen heeft corona voor de gemeente Haarlem? (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Wat doet corona met de inwoners van Haarlem? Welke gevolgen heeft de pandemie op maatschappelijk én economisch vlak? Dat brengt de gemeente Haarlem in de tweede Corona Impact Monitor in kaart. 

De eerste bevindingen van de Haarlemse Corona Impact Monitor werden in december gedeeld.

De gebruikte gegevens zijn deels afkomstig uit gemeentelijke administraties. Daarnaast zijn een aantal openbare- (bijv. CBS, UWV) en betaalde bronnen (bijv. LISA) gebruikt. Ook zijn resultaten van peilingen uit het Inwonerspanel en het Ondernemerspanel van de gemeente Haarlem opgenomen. “In dit rapport worden de verzamelde data samengebracht, gepresenteerd en geanalyseerd. De bestaande gegevensreeksen uit de vorige monitor zijn uitgebreid met de meest recente gegevens”, aldus de gemeente.

Inwoners over (sociale) leven

Een van de conclusies uit de Corona Impact Monitor, is dat inwoners hun leven een lager cijfer geven. Vonden ze het in oktober 2020 nog een 7,3 waard, inmiddels geven Haarlemmers hun leven gemiddeld een 6,8. Daarbij is nu een kwart van de Haarlemmers tevreden over hun sociale leven. In oktober was dit meer dan de helft.

Corona Impact Monitor: economie

Maar er is ook positief nieuws: in Haarlem zijn er de afgelopen tijd meer bedrijven en daarmee banen bij gekomen, dan dat er verdwenen zijn (lees ook: Horecazaak openen in coronatijd? Deze ondernemers durven het aan).

Toerisme in Haarlem door corona

Het toerisme heeft het ook de afgelopen maanden in Haarlem zwaar te verduren gekregen, zo blijkt uit de monitor. Zo daalden de hotelbezetting, het aantal gasten en overnachtingen sterk in december 2020 (19% bezetting tegenover 73% over heel 2019).

Woningbouw Haarlem

Corona of niet, de woningbouw lijkt in Haarlem niet geraakt te worden door de pandemie. De vraagprijs per vierkante meter steeg in 2020 met 15%. De gemiddelde vraagprijs voor een Haarlemse woning steeg met 11%. Je krijgt als woningzoeker dus steeds minder, voor steeds meer geld.

De hele Corona Impact Monitor (februari) van Haarlem vind je hier.