Geschokte reacties na loting middelbare scholen: ‘een nummer geworden’

Algemeen
Geschrokken reacties na loting middelbare scholen in Haarlem.
Geschrokken reacties na loting middelbare scholen in Haarlem. (Foto: Ichthus Lyceum )

HAARLEM - Verschillende insprekers en raadsleden uitten onlangs hun zorgen over de 34 kinderen waarvoor geen plek was op één van de vijf middelbare scholen waarvoor ze zich hebben ingeschreven.

Joost Verhagen

Een inspreekster vertelde het verhaal van haar dochter aan de raad.

Loting scholen Haarlem: ‘niets te kiezen’

Het meisje was al sinds groep 7 bezig met haar schoolkeuze, en stelde aan het einde van groep 8 haar lijstje op. Op de meeste scholen werd gezegd dat geïnteresseerde kinderen waarschijnlijk wel zouden worden toegelaten. Maar toen belde de rector van het Kennemer College: Op de hele top 5 werd ze niet toegelaten. ,,Ze kon het niet geloven’’, aldus haar moeder. In Haarlem zouden 34 kinderen niet bij hun gekozen scholen geplaatst kunnen worden. ‘’Kinderen zijn een nummer geworden, ze hebben niets te kiezen’’, zo stelde een inspreker.

Loting scholen Haarlem: transparantere methode

John Oomkes (PvdA) heeft hetzelfde meegemaakt met zijn eigen kind. Hij probeerde de twee insprekers gerust te stellen door te zeggen dat het bij hen helemaal is goedgekomen. Oomkes wilde daarnaast van de insprekers weten wat ze als mogelijke oplossing zouden zien voor het probleem. Volgens Oomkes is de Amsterdamse methode waar door de insprekers voor werd gepleit geen oplossing. De insprekers willen graag een transparantere methode voor de loting. De Actiepartij heeft aangegeven een motie vreemd te willen indienen.