Locatie Domus Plus nog altijd onzeker: ‘Niemand hangt de vlag uit’

Algemeen
Tegen de komst van de Domus Plus en Skaeve Huse naar Haarlem werd al eerder geprotesteerd.
Tegen de komst van de Domus Plus en Skaeve Huse naar Haarlem werd al eerder geprotesteerd. (Foto: Petities.nl veilig Haarlem Oost)

HAARLEM - De raad is het nog altijd niet eens over de locatie van de Domus Plus aan de Nieuweweg 2. Dat bleek woensdagavond tijdens een speciale commissievergadering. Wel lijkt er een meerderheid te zijn voor de realisatie van de Skaeve Huse aan de Vergierdeweg 452 en 454. 

Joost Verhagen

De locaties moeten een opvang bieden voor uitbehandelde drugsverslaafden met vaak ook psychologische problematiek of een verstandelijke beperking.

‘Ik snap de zorgen’

Tijdens de vergadering gaf het college opnieuw aan goed te hebben geluisterd naar de zorgen van de omwonenden. Niet iedereen kan zich namelijk vinden in de beoogde locaties voor de Domus Plus en Skaeve Huse in Haarlem. “Ik snap die zorgen. Niemand hangt de vlag uit’’, zo liet wethouder Meijs woensdagavond weten tijdens het debat.

Alternatieve locaties Domus Plus en Skaeve Huse

Desondanks is het college nog steeds van mening dat de Nieuweweg 2 en de Vergierdeweg de meest geschikte locaties zijn voor het realiseren van de opvang. Kijken naar alternatieve locaties, zoals de aangedragen Robert Nurksweg en Boerhaavewijk, zouden het proces volgens burgemeester en wethouders nodeloos ingewikkeld maken. Het zou namelijk beoogde bouwplannen voor Oosterpoort kunnen gaan dwarszitten of de realisatie van de opvang verder kunnen vertragen. Ook ziet wethouder Roduner niets in het realiseren van een Domus Plus op het Schoteroog, wat door verschillende Haarlemmers als de beste locatie is aangedragen.

Domus Plus en Skaeve Huse: niet genoeg vertrouwen

Volgens de VVD is het participatietraject over de Domus Plus niet goed verlopen. Ook Jouw Haarlem denkt dat er, mede door de coronacrisis, niet voldoende vertrouwen is in het proces onder de buurtbewoners en maande tot meer zorgvuldigheid. Volgens de VVD is er nog geen degelijk plan voor de handhaving rond de opvang, en is een enkele informatieavond voor omwonenden absoluut niet voldoende geweest.

Omdat er er nog altijd geen overeenstemming lijkt te zijn binnen het college over het onderwerp, moet tijdens de eerstvolgende raadsvergadering opnieuw worden gesproken over de beoogde locaties voor de Domus Plus. Verschillende partijen hebben aangekondigd moties en amendementen op het voorstel in te zullen dienen.