Ondernemers Haarlemse binnenstad meten bezoekersdrukte

Zakelijk
BIZ Binnenstad Haarlem schaft een systeem aan om in de binnenstad bezoekersdrukte te kunnen meten.
BIZ Binnenstad Haarlem schaft een systeem aan om in de binnenstad bezoekersdrukte te kunnen meten. (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Het ondernemersfonds BIZ Binnenstad Haarlem schaft een systeem aan om in de binnenstad bezoekersdrukte te kunnen meten. De gemeente ziet ook de waarde hiervan en werkt en betaalt daarom mee aan het initiatief. Doordat het gekozen systeem werkt met anonieme tellingen voldoet het aan de strikte privacy voorwaarden die de gemeente stelt.

Op deze manier kunnen ondernemers en gemeente beschikken over relevante data voor bijvoorbeeld openingstijden, toerisme en evenementen zonder dat de privacy van bewoners en bezoekers in het geding komt.

Het belang van inzicht in bezoekersstromen is voor lokale ondernemers groot. Maar ook voor de gemeente is dergelijke informatie relevant. Zo kan het meten van drukte een waardevol middel zijn bij evenementen. De gemeenteraad verzocht het college in 2019 om bezoekers te meten in verband met de, destijds, toenemende drukte van toerisme. Inmiddels zijn de tijden veranderd en heeft het meten van drukte in het kader van corona nog een heel ander belang gekregen.

Privacy-proof

Afgelopen periode is veel gesproken over hoe belangrijk het bewaken van de privacy van de bewoners en bezoekers van de stad is. De BIZ heeft daarom gekozen voor een systeem dat volledig voldoet aan de privacy wetgeving. De telcamera’s die op 11 locaties komen te hangen leveren real-time informatie over de situatie in de stad. Omdat de beelden in de camera’s zelf direct worden omgezet naar anonieme tellingen en bovendien niet worden opgeslagen is de methode volledig privacy-proof.

De komende periode worden de camera’s geplaatst en het is de bedoeling dat ze over (ruim) een maand werkzaam zijn.

Bron: gemeente Haarlem