Terugluisteren

Burgemeester Wienen: ‘Terrassen pas open als kabinet dat toestaat’

Algemeen
Burgemeester Wienen bij de opening van het vaccinatiecentrum in het Kennemer Sportcenter.
Burgemeester Wienen bij de opening van het vaccinatiecentrum in het Kennemer Sportcenter. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM – Als het aan Haarlemse burgemeester Jos Wienen ligt, gaan de terrassen pas open als het kabinet dat toestaat. Met die visie stond hij afgelopen week in een radiointerview lijnrecht tegenover zijn collega uit Hilversum, burgemeester Pieter Broertjes.

Naar eigen zeggen zijn de burgemeesters het vaak met elkaar eens, maar niet als het om het huidige coronabeleid gaat. Tijdens een interview met NPO Radio 1 werd aan Wienen en Broertjes gevraagd naar hun mening over onder meer het openen van de terrassen.

Draagvlak coronamaatregelen

“Daar ga ik niet over, dat is aan het kabinet”, zo liet burgemeester Wienen weten. Hij vindt het belangrijk dat ook lokale overheden met één mond spreken. “Uiteraard geef ik de signalen die ik in Haarlem opvang door aan het kabinet. Maar niemand schiet er iets mee op als elke gezagsdrager zijn of haar eigen verhaal gaat vertellen.”

Volgens de burgemeester wordt hij regelmatig aangesproken op het standpunt van zijn collega’s. Dat schept volgens Wienen bepaalde verwachtingen bij de Haarlemmers. En dat roept vervolgens hem alleen maar meer onrust op, en komt het draagvlak voor de coronamaatregelen niet ten goede. “Ik word zelf al moe van alle data die genoemd worden in het kader van de versoepelingen, laat staan hoe dat bij het publiek is.”

Versoepelingen: ‘Open terrassen’

Burgemeester Pieter Broertjes is een andere mening toegedaan. Als het aan hem ligt, kun je juist door bijvoorbeeld terrassen weer te openen, het risico op meer coronabesmettingen voorkomen. “Nu gaan mensen op elkaar zitten in het park, terwijl je een en ander op een terras veel beter kunt reguleren. Bijvoorbeeld door bezoekers vooraf te laten reserveren en testen, en de tafels op anderhalve meter afstand van elkaar te plaatsen. Want ‘hou vol’, dat is inmiddels wel uitgewerkt.”

Luister het Radio 1-fragment met burgemeesters Jos Wienen en Pieter Broertjes hier terug.