‘Meer ruimte voor woonwagens in Haarlem’

Algemeen
Het stadhuis van Haarlem.
Het stadhuis van Haarlem. (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - De commissie Ontwikkeling heeft donderdag een actieplan besproken om meer ruimte voor woonwagens in de stad te realiseren. Het actieplan is opgesteld naar aanleiding van een opdracht vanuit het Rijk, en er werd aan meegewerkt door onder meer drie wooncorporaties en een aantal woonwagenbewoners. 

Joost Verhagen

Het CDA wilde weten waarom er geen aandacht besteed is aan handhaving in het actieplan. Jacques Amand (Trots) wilde dat er onmiddellijk 49 plekken worden gerealiseerd, maar kon geen antwoord geven op de vraag waar dat dan moet gebeuren. D66 ziet namelijk geen geschikte locatie om de extra plaatsen te realiseren. 

Woonwagens Haarlem: actieplan

GroenLinks is blij met het actieplan, en blij dat ook de bewoners akkoord zijn. PvdA en Trots Haarlem zetten wel vraagtekens bij het feit dat bewoners van woonwagens momenteel niet in staat zijn zich te verzekeren, voor als er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Ook wilde Ienke Verhoeff (PvdA) weten of er een mogelijkheid kan worden gecreëerd om een woonwagen en standplaats te kopen. Dit voor als bewoners vanwege hun inkomen niet in aanmerking komen voor sociale huur. Daarmee zou er juist voor de inwoners van de woonwagens ruimte ontstaan om bij elkaar te kunnen blijven wonen.

‘Voor 1 juli nieuwe locatie’

Frank Visser (CU) is blij dat er een groeiend vertrouwen is tussen de gemeente en bewoners van woonwagens, en minder sprake is van stigmatisering en achterdocht. Visser hoopt dat de gemeente voor 1 juli kan komen met een locatie voor nieuwe standplaatsen. Hij stelde zelfs voor om in alle ontwikkelzones ook ruimte voor woonwagenstandplaatsen mee te nemen.

Wethouder Meijs complimenteerde de bewoners van de elf woonwagens (die zich hebben verenigd onder de naam Woonwagenbelang Haarlem) om zo mee te kunnen praten over de actieplannen. Meijs wil het uitvoeren van het actieplan zorgvuldig aanpakken, maar staat wel te popelen om daaraan te beginnen.