Terrassen open in Haarlem: ‘Dit is nog niet rendabel’

Algemeen
De Haarlemse horeca viert een (klein) feestje: de terrassen mogen weer open.
De Haarlemse horeca viert een (klein) feestje: de terrassen mogen weer open. (Foto: Mexx van der Lieuw / Regio12media.nl)

HAARLEM – Nadat demissionair premier Rutte dinsdag liet weten dat per woensdag 28 april de terrassen weer open mogen, viert de Haarlemse horeca een feestje. Een kleintje, maar wel een feestje.

Niets missen in Haarlem? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Rodi Haarlem/het Haarlems Nieuwsblad.

Terrassen open: ‘Boekingen stromen binnen’

“Hartstikke blij, het begin is er”, zo zegt mede-eigenaar van Spaarne66 Kim Lemmers. De horecaondernemer spreekt van een mooie eerste opmaat naar meer. Al moeten ze nog wel even hard aan het werk de komende week. “We zitten nog middenin een verbouwing en hadden er eigenlijk een hard hoofd in dat de gelekte versoepelingen ook echt zouden worden doorgezet. Sterker nog: we hebben nog wat extra tegels uit de keuken geslagen. We moeten dus nog wel even aan de bak, maar dan zijn we er woensdag ook echt klaar voor.”

Onder die voorbereidingen valt volgens Kim in elk geval niet het plaatsen van kuchschermen. “Nee, die vinden wij afdoen aan de beleving, al snappen we dat ze in kleinere zaken wel nodig zijn. Maar wij hebben buiten genoeg ruimte voor 50 man.” De boekingen stromen binnen, aldus Kim. “Sommige mensen reserveren voor ’s avonds, maar dat mag natuurlijk nog niet. Al hopen we van harte dat we snel nog wat meer ruimte krijgen van het kabinet, want rendabel is dit nu nog niet.”

Haarlemse terrassen open: ‘Dubbel gevoel’

Ook horecaondernemer Sacha Eggink Bood van Tante Sientje in de Cronjéstraat staat er dubbel in. “Kijk, wij hebben geen overkapping dus zijn enorm afhankelijk van het weer. Daarbij werkt mijn man op de ambulance, dus krijg ik ook die verhalen mee. Natuurlijk staat je ondernemershart na al die maanden te springen van enthousiasme, wil ik niets liever dan bijkletsen met onze vaste klanten, maar ik vind het op meerdere vlakken ook spannend.” Wie bij Tante Sientje langs wil, kan ter plaatse een reservering maken en een coronavragenlijst invullen. “We hebben plek voor zo’n 20 tafels buiten. Maar als het hartstikke mooi weer wordt, kunnen daar nog wel wat tafels en stoelen van binnen bij. Ruimte hebben we zat.”

Tekst gaat door onder de foto

terrassen open haarlem

Spaarne66 zette al eerder, op 2 maart, uit protest het terras buiten. - foto: Spaarne66

Terrassen Haarlem: ‘Ter plekke reserveren’

Ook bij café De Roemer op de Botermarkt zijn ze volop bezig met de voorbereidingen voor het openen van de terrassen op woensdag 28 april. Zo wordt het koffiezetapparaat nog even uitgeprobeerd en wordt er een grote schoonmaak gehouden. De stemming is goed onder het personeel, zo laat Jan, eigenaar van De Roemer weten. “We zijn enorm blij dat wij een terras hebben en na 6,5 maand weer open mogen. Op ons terras kunnen we – met wat kuchschermen, waar we er twaalf van hebben – gelukkig 50 man kwijt. Daarbij valt onze serre ook onder ‘buiten’.” Ook bij deze onderneming loopt het inmiddels storm met de reserveringen. “Sterker nog”, zo zegt Jan, “We hebben besloten om alleen met à la minute-reserveringen te werken. Anders lopen we echt over.”

Versoepelingen terrassen Haarlem: ‘Iets is beter dan niets’

Tot slot kunnen klanten ook bij Café Studio op de Grote Markt ter plekke een reservering maken. Het personeel is blij met de versoepeling, al hadden ze op iets meer gehoopt. “De terrassen mogen natuurlijk alleen tussen 12.00 en 18.00 uur open. We serveren wel lunch, maar heel eerlijk moeten wij het vooral hebben van klanten die wat later op de dag bij ons aanschuiven. Op ons terras kun je namelijk nog lang in de zon zitten, op warme dagen zelfs tot een uurtje of elf ’s avonds. Maar goed, iets is beter dan niets.”