Locatie Skaeve Huse definitief, zoektocht naar locatie Domus Plus sleept voort

Algemeen
Voorafgaand aan de vergadering was er een protest op de Grote Markt.
Voorafgaand aan de vergadering was er een protest op de Grote Markt. (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - De gemeenteraad heeft donderdagavond nog altijd geen definitieve knoop kunnen doorhakken over de Domus Plus-locatie. Wel is de kogel door de kerk wat betreft de locatie van de Skaeve Huse: deze komen aan de Vergierdeweg 452/454.

Joost Verhagen

Voorafgaand aan de raadsvergadering maakten zo’n 100 Haarlemmers gebruik van de laatste kans om het gemeentebestuur op het hart te drukken dat hun buurt niet de ideale locatie is voor de opvang. Om het geluid kracht bij te zetten werd burgemeester Wienen een petitie aangeboden met ruim 7000 handtekeningen, tegen de komst van Domus Plus en Skaeve Huse in Haarlem

Locatie Skaeve Huse Vergierdeweg

Voor omwonenden van de Vergierdeweg heeft het tegengeluid echter niet het gewenste effect gehad. De raad ging namelijk wel akkoord met de realisatie van 6 Skaeve Huse op deze locatie. Over de plek waar een Domus Plus moet komen, besluit de gemeenteraad naar verwachting op 24 juni. 

Locatie Domus Plus Haarlem

De Domus Plus ligt nog altijd gevoeliger. Het college heeft een voorkeur uitgesproken voor de Nieuweweg 2. Dit pand werd eerder aangekocht met het idee om er een opvang te gaan bouwen. Dit leverde na de aankoop al veel weerstand uit de wijk op. Omwonenden zijn bang dat door de komst van Domus Plus de bestaande overlast door drugshandel en prostitutie in het Reinaldapark alleen maar zal toenemen. 

D66, Groenlinks en het CDA hebben tijdens de raadsvergadering aangegeven een voorstander te zijn van de Robertus Nurksweg als mogelijke locatie. Maar het college had deze plek aangewezen als mogelijk alternatief om Skaeve Huse te realiseren. Daarbij zou deze te klein zijn voor een Domus Plus. Tot slot ligt het mogelijk te dicht op de nieuwbouw in ontwikkelzone Oostpoort.

‘De ideale locatie voor Domus Plus bestaat niet’

Schoteroog Domus Plus

Ondanks dat het college vier kansrijke locaties heeft aangedragen, bleek ook het Schoteroog een punt van discussie. Verschillende wijkraden hebben dit namelijk als ideale plaats voor een Domus Plus aangewezen. GroenLinks denkt echter dat dit te ingewikkeld is, omdat de grond van de provincie is en momenteel wordt verpacht. D66 wees er daarnaast op dat het te ingewikkeld is om te bouwen op de berg afval die er onder de grond ligt. De SP diende een amendement in om verder te gaan met de realisatie van het project, maar tegelijk ook serieus naar het Schoteroog te kijken. 

Meer onderzoek locatie Domus Plus

Het resultaat van de raadsvergadering is dat het college meer onderzoek zal moeten doen voor er een knoop kan worden doorgehakt. In juni zal de raad zich opnieuw over het complexe dossier moeten buigen.

Hier komen de Skaeve Huse: aan de Vergierdeweg 452/454.
Afbeelding