Moederdag voor Melissa (31): ‘Ik kan niemand meer in het zonnetje zetten’

Algemeen
Melissa en haar gezin.
Melissa en haar gezin. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Aanstaande zondag 9 mei is het Moederdag. Een dag die niet voor iedereen even makkelijk is. We spraken met Melissa van Es (31). Zij verloor zes jaar geleden haar eigen moeder, én worstelde een tijdje samen met haar vriend met een onvervulde kinderwens. Hoe ervaart zij Moederdag nu?

In 2015 overleed Melissa’s moeder Desirée op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. “Moederdag heeft sindsdien wel een andere lading voor mij gekregen. Niet dat we nou altijd iets speciaals deden op die dag, maar nu zij er niet meer is, heb ik niemand meer om in het zonnetje te zetten.”

Nu haar eigen moeder niet meer leeft, realiseert Melissa zich pas goed wat een moeder kan betekenen. “Nu pas besef ik dat een moeder gewoon het beste voor je wil, zijn of haar kind gewoon gelukkig zien. En ik vind het heel erg dat ze onze kinderen nooit heeft mogen leren kennen.”

Vruchtbaarheidstraject

Of Melissa en haar partner ooit ouders zouden worden, was in eerste instantie nog maar de vraag. “We wilden graag een kindje, maar na een jaar proberen werden we door de huisarts doorverwezen naar het Spaarne Gasthuis Zuid.” De twee kwamen in een heftig vruchtbaarheidstraject terecht.

“Toen er lichamelijk niets aan ons bleek te mankeren, startten we met IUI, waarbij het zaad van de man wordt bewerkt en hoog in de baarmoeder van de vrouw wordt ingebracht. Zo wordt de natuur een handje geholpen. Dat is wel gek, hoor, dat je op deze manier dan een kindje zou kunnen krijgen. Maar we gingen er hoopvol in.”

‘Je grenzen vervagen als de wens sterker is dan de angst’

Na acht mislukte pogingen zakte de moed beiden in de schoenen. “In juni 2019 hadden we een gesprek met onze fertiliteitsarts, zo’n lieve dokter. Zij vertelde ons dat de volgende stap IVF zou zijn. Iets waar ik enorm tegenop zag, maar je grenzen vervagen als de wens sterker is dan de angst.”

Twee kloppende hartjes

Op 13 juli, twee dagen voor de start van de IVF, deed Melissa nog een zwangerschapstest. “Ik werd wakker en voelde gewoon: ik moet dit doen. Toen er twee streepjes tevoorschijn kwamen, heb ik de gebruiksaanwijzing wel drie keer gecontroleerd.” Na twee jaar teleurstellingen bleken Melissa en haar partner zwanger. En hoe. “Op de zeswekenecho was er nog één kloppend hartje te zien, maar twee weken later waren dat er ineens twee!”

Inmiddels is het stel dolgelukkig met Kyan en Kate (net 1), al ervaart Melissa de zorg voor een tweeling soms nog wel als pittig.

“Als er bijvoorbeeld één ziek is en de ander wil ook je aandacht, dat zijn soms lastige momenten. En ik moet op Moederdag altijd denken aan al die andere wensouders, dat maakt me nog weleens verdrietig. Maar verder genieten we elke dag van onze kinderen. En ik hoop gewoon dat ze mij straks zien als een moeder met wie alles bespreekbaar is, en die ze zelf in alle vrijheid laat ontdekken wie ze zijn.”

Melissa en haar moeder.