Stadsbestuur Haarlem onderzoekt voortgezet onderwijs in Schalkwijk

Politiek
De commissie Samenleving buigt zich over een onderzoek naar voortgezet onderwijs in Schalkwijk.
De commissie Samenleving buigt zich over een onderzoek naar voortgezet onderwijs in Schalkwijk. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - De commissie Samenleving van de Haarlemse gemeenteraad boog zich woensdagavond over een onderzoek naar voortgezet onderwijs in Schalkwijk. Eerder nam de raad een voorstel aan om die mogelijkheid te onderzoeken.

Het CDA agendeerde het onderzoek zodat de commissie Samenleving mee kon denken over de onderzoeksvragen van het onderzoek.

Middelbare school Schalkwijk: gesprek met ouders

“Er wordt de komende tijd flink gebouwd in Schalkwijk. Het moet niet zo zijn dat leerlingen zich verplicht voelen om naar Haarlem-Noord, Heemstede of ergens anders te gaan. Kinderen hebben het recht op een goede school voor voortgezet onderwijs in Schalkwijk’’, aldus Mostapha El Aichi (CDA). Meryem Çimen (D66) wil dat er een zo breed mogelijke school voor voortgezet onderwijs wordt onderzocht, zodat er geen gesegregeerd onderwijs gaat ontstaan. GroenLinks vroeg de wethouder om ook met ouders van eventuele kinderen in gesprek te gaan over een school.

Voortgezet onderwijs Schalkwijk: Juniorcollege

Daarnaast sloot de partij zich aan bij de wens van het CDA om zo snel mogelijk een juniorcollege in Schalkwijk te realiseren. Ook Jouw Haarlem is blij dat er nu daadwerkelijk een onderzoek komt. OPHaarlem wil dat er openbaar onderwijs in Schalkwijk wordt gestart. Daarnaast stelde hij voor om een afdeling van bestaande Haarlemse scholen te realiseren, zodat het komende voortgezet onderwijs in het stadsdeel niet een volledig eigen naam hoeft op te bouwen. John Oomkes (PvdA) wil dat er zo snel mogelijk onderwijs wordt gerealiseerd: “Straks hebben we een stadsdeel met onvoldoende voorzieningen en dat is gevaarlijk’’, aldus Oomkes.

Middelbare school Schalkwijk: ‘Geen financiële middelen’

Volgens wethouder Botter is er op dit moment geen draagvlak voor een junior college in Schalkwijk, al voelt hij wel de urgentie. “Soms voelt het als wethouder onderwijs alsof mijn handen en voeten gebonden zijn’’, aldus de wethouder. Hij ziet momenteel niet de financiële middelen om scholen te verleiden in Schalkwijk een junior college te starten. Botter zei wel dat hij segregatie een moeilijk thema vindt. Hij wees erop dat het Spaarne Lyceum het juist niet heeft overleefd omdat het te gesegregeerd werd.