Vincent van Gogh in 43ste Hofjeskrant

Historie
Vincent van Gogh met zijn zus en het Remonstrantse Hofje.
Vincent van Gogh met zijn zus en het Remonstrantse Hofje. (Foto: Otto Schilling)

HAARLEM - Opvallendste item in de 43ste Haarlemse Hofjeskrant, half mei uitgekomen en tot eind van de maand gratis op te halen in veel supermarkten, is de brief van Vincent van Gogh aan zijn zus Willemien, die anderhalf jaar in het Remonstrantse Hofje woonde.

Willem Brand

Hard bewijs dat Vincent zijn zus in dat hofje bezocht is er niet, maar het is hoogstwaarschijnlijk. Vincent bezocht haar een paar maal eind 1881 toen hij in Den Haag woonde en daar les kreeg van zijn aangetrouwde neef, de schilder Anton Mauve. Hij treinde naar Haarlem om daar het werk van de door hem bewonderde Frans Hals met eigen ogen te aanschouwen in het Stedelijk Museum, dat toen in het stadhuis gevestigd was.

‘Meer lot dan keuze’

Zijn zus woonde als gouvernante in bij het gezin van een weduwe met vijf dochters. In de brief laat de schrijver Vincent zeggen: ‘Er is meer lot dan keuze in dit leven. Zal ik ergens aarden, een vrouw vinden die mij begrijpt? De liefde zou mij aan een plek kunnen binden.’

Bijzonder zijn de twee illustraties bij het Van Gogh-verhaal, gemaakt door Alex van Koten en Otto Schilling. Een print van die laatste is te koop. Daarmee steunt u ook de krant die financieel in zwaar weer verkeert.

Opvallende artikelen

Opvallende artikelen verder het verhaal achter de verkoop van vier waardevolle schilderijen, eind van de 19de eeuw in bezit van Hofje Codde en Van Beresteyn. Twee werden destijds aan Frans Hals toegeschreven. Er wordt een bezoekje afgelegd bij Anita in het Brouwershofje, die haar huisje omtoverde tot een villaatje.

Verder wordt stilgestaan bij de renovatie van een eeuwenoude vloer in het Remonstrantse Hofje en is er een portret van het hofje het Vrouwe- en Antonie Gasthuis. En natuurlijk zijn er de vaste rubrieken als de strip en de gevelsteenprijsvraag.

Krant hier te vinden

De Hofjeskrant ligt op de inpaktafels van de DEKA, AH, VOMAR, JUMBO en PLUS. In Heemstede bij de VOMAR, AH en in Bloemendaal bij AH en Papyrium.

De Hofjeskrant is ook te volgen op Facebook en via www.haarlemse-hofjeskrant.nl.

Remonstrantse Hofje, Jos Fielmich.