Oprichting burgerberaad verdeelt commissie, wethouder merkt ‘koudwatervrees’

Politiek
Het stadhuis van Haarlem.
Het stadhuis van Haarlem. (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - De commissie Bestuur van de Haarlemse gemeenteraad heeft tijdens de vergadering van donderdagavond verdeeld gereageerd op het initiatiefvoorstel van de Actiepartij, GroenLinks en D66 om een burgerberaad op te richten om te ondersteunen in de beleidsvorming. Het burgerberaad zou via een loting worden benoemd en kunnen helpen in het nemen van beslissingen over specifieke onderwerpen zonder daarin te worden beperkt door partijpolitiek, de lobby of electorale overwegingen.

Joost Verhagen

Politieke teleurstellingen

Volgens verschillende partijen is het momenteel wettelijk gezien onmogelijk om een burgerberaad op te richten. Het CDA zei daarom bijvoorbeeld voorstander te zijn van het idee, maar te willen wachten op landelijke wetgeving. Ook de SP is geen voorstander van het burgerberaad zoals het is voorgesteld omdat een bindend advies volgens de partij problemen op zou kunnen leveren. Daarnaast wil de partij weten of ook lager opgeleiden over ongeletterden deel zouden kunnen nemen aan het burgerberaad. Het CDA en Trots Haarlem brachten daarnaast ook het punt naar voren dat er politieke teleurstellingen zouden kunnen ontstaan als het advies niet bindend is en door de raad terzijde zou worden geschoven. De VVD stelt juist weer geen voorstander te zijn van een bindend of zwaarwegend advies.

Koudwatervrees

Volgens wethouder Jur Botter wil het college graag aan de slag met de oprichting van het burgerberaad, en zijn er eventueel ambtenaren beschikbaar om het voorstel verder uit te werken. Daar zou ook budget voor beschikbaar zijn vanuit het potje voor Nieuwe Democratie. Botter zei wel een beetje koudwatervrees te merken in de commissie, bijvoorbeeld van de ChristenUnie. Hij verzekerde de twijfelende partijen dat er niet aan de stoelpoten van de gemeenteraad zal worden gezaagd.

De Haarlemse gemeenteraad moet nog stemmen over het initiatiefvoorstel. Daarvoor zal het voorstel eerst worden bijgewerkt in samenwerking met wethouder Botter en verschillende ambtenaren. Daarna zal het opnieuw door de commissie worden besproken voordat er door de raad over kan worden gestemd.