Versoepelingen geven meer ruimte: ‘Centrum heeft aanzuigende werking’

Politiek
De Grote Houtstraat.
De Grote Houtstraat. (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Burgemeester Jos Wienen heeft donderdag tijdens de vergadering van de commissie Bestuur gereflecteerd op de gang van zaken rond Koningsdag en de raad geïnformeerd over hoe de stad in het vervolg zal handelen als het te druk wordt in de binnenstad. Hij deed dit naar aanleiding van verschillende vragen vanuit de commissie.

Joost Verhagen

“Op Koningsdag was het druk. Op enig moment is er besloten een doorgang op de Damstraat te blokkeren. Vervolgens is het schenken en de uitgifte van alcohol gestopt op ons verzoek. Uiteindelijk is de Spaarneoever ontruimd’’, aldus Wienen. Volgens de burgemeester is het handhaven van de regels op Koningsdag in principe goed verlopen in vergelijking tot de situatie in andere steden. In de toekomst zal er wel sneller worden opgetreden, maar Wienen stelde dat soortgelijke situaties sinds Koningsdag niet meer zijn voorgevallen.

Festivals Haarlem na 1 juli

Tot 1 juli zijn er in Haarlem nog geen evenementen gepland, en daarna is het nog onzeker of het mogelijk is. Organisaties zijn dat inmiddels al aan het voorbereiden. Het Veerplas Festival op 24 juli staat als eerste op de agenda. Ook Haarlem Jazz & More en Haarlem Culinair zijn al met de voorbereidingen bezig.

De verlichting van de maatregelen heeft de aanzuigende werking van het stadscentrum volgens Jos Wienen ook versterkt. Daardoor wordt het drukker en lastiger om de coronaregels te blijven handhaven. Desondanks probeert de gemeente dat wel, bijvoorbeeld door ondernemers aan te spreken.

Vaccinaties in Haarlem

In antwoord op vragen van Hart voor Haarlem vertelde Jos Wienen dat het erg lastig is om precies vast te stellen hoe het gaat met de vaccinaties in Haarlem. Wienen zei dat Haarlemmers er geregeld voor kiezen om buiten de stad te worden ingeënt omdat er dan soms eerder ruimte beschikbaar is. Daarnaast worden er mensen van buiten de stad in Haarlem gevaccineerd vanwege dezelfde redenen. Daardoor krijgt de raad door de wekelijkse brief van de burgemeester wellicht een verkeerd beeld van de hoeveelheid vaccinaties die in Haarlem zijn gezet. De commissie gaf in reactie op de burgemeester aan niet meer een wekelijkse brief te verwachten met betrekking tot de vaccinaties, maar wel nog eens in de maand om zo toch de vinger aan de pols te houden.