Roodbroeken in Oranje (1): Kick Smit

Oranje
In zijn debuutwedstrijd tegen België in 1934 scoorde Kick Smit (uiterst rechts) meteen drie goals.
In zijn debuutwedstrijd tegen België in 1934 scoorde Kick Smit (uiterst rechts) meteen drie goals. (Foto: Archief)

HAARLEM - Kick Smit (1911-1974) maakte als dertienjarige al zijn debuut in het eerste elftal van Geel-Wit. In 1932 kwam hij bij RCH. In 1934 speelde hij zijn eerste wedstrijd voor de Roodbroeken. De technisch begaalfde linksbinnen maakte op 11 maart van dat jaar ook zijn debuut voor Oranje.

Willem Brand

In totaal zou Kick Smit 29 interlands spelen en daarin 26 goals maken, een prachtig gemiddelde. Het aantal had nog veel hoger kunnen zijn, maar door de Tweede Wereldoorlog werden er ruim vijf jaar geen interlands gespeeld. Na WOII zat de Haarlemmer al in de herfst van zijn carrière en kwam hij nog maar tot twee interlands.

Bescheiden man

Kick Smit was zo goed dat tekenaar Henk Sprenger zijn voornaam gebruikte voor stripheld Kick Wilstra. De achternaam is de samentrekking van de achternamen van twee andere voetbalhelden: Faas Wilkes en Abe Lenstra.

Kick was een bescheiden man, maar zijn debuut voor Oranje was allesbehalve timide. Tegen België scoorde hij tweemaal en maakte met Bep Bakhuys en Leen Vente deel uit van een legendarisch binnentrio. In dat jaar deed Smit ook mee aan de WK-eindronde in Italië. De verwachtingen waren hooggespannen, maar het werd een drama. Na één wedstrijd lag Oranje er ondanks een kopgoal van Smit tegen Zwitserland uit.

Fluwelen techniek

Mr. Haarlem, Beer Wentink (77) heeft eind jaren vijftig in de aspiranten van Haarlem nog Kick Smit als trainer gehad. “Hij had een fluwelen techniek, een mooie wreeftrap, maar miste de gave van het woord. Hij is ook nooit een topcoach geworden.” Kick Smit moet hij ook nog hebben zien voetballen, misschien wel in de eerste wedstrijd onder licht na de oorlog. “De lampen waren in de oorlog uit de lichtmasten gehaald. Met mijn oudere broers, we woonden in Haarlem-Noord, heb ik één van de eerste wedstrijden onder licht gezien. Tegen een Zwitsers team, geloof ik.”

Kick Smit overleed twee dagen voor de eerste WK-finale die Nederland ooit speelde. Op 7 juli 1974 verloor Nederland met 2-1 tegen West-Duitsland. Wentink: “Zo’n vijftien jaar terug was ik bij een presentatie over Kick Smit in de kantine van Haarlem. Dat deed zijn zoon Jan, die ook nog voor Haarlem heeft gevoetbald.”