Bescherming Haarlemse bomen laat op zich wachten

Politiek
Bescherming bomen laat langer op zich wachten.
Bescherming bomen laat langer op zich wachten. (Foto: Pexels)

HAARLEM - De bomenverordening van de gemeente Haarlem, die duidelijke richtlijnen moet stellen voor het kappen en snoeien van bomen, zal ondanks een voorbereiding van twee jaar nog langer op zich laten wachten.

Joost Verhagen

Reden daarvoor is de grote hoeveelheid amendementen die vanuit de raad op de verordening zijn ingediend. Verschillende partijen hebben met verbazing op de gang van zaken gereageerd. Ook de Haarlemse Bomenridders hebben via sociale media hun onvrede geuit. Zij zijn weliswaar positief over de amendementen die door GroenLinks zijn ingediend op het voorstel, maar lieten zich tegelijk kritisch uit over de voorstellen die de PvdA zou willen doen om het fors snoeien van bomen en kap op privéterrein makkelijker te maken.

Juridisch niet juist

Het voorstel om de bomenverordening donderdag toch niet te behandelen kwam van ChristenUnie fractievoorzitter Frank Visser. Volgens Visser zou het mogelijk zijn dat bepaalde amendementen juridisch niet zouden kloppen. Jeroen Boer (VVD) zei geïrriteerd te zijn over de grote hoeveelheid amendementen die bij het stuk is ingediend, omdat de bomenverordening al zo lang is voorbereid. GroenLinks zelf stelde dat de voorstellen nodig waren om de verordening helderder te krijgen.

Snel op de agenda

Uiteindelijk bleken er genoeg partijen in de raad het eens te zijn met Frank Visser om de bomenverordening nog niet in de raad te behandelen. OPHaarlem riep wel op om het stuk dan wel zo snel mogelijk opnieuw op de agenda te zetten, omdat het anders wellicht pas na het zomerreces behandeld zou kunnen worden.

Moussa Aynan (Jouw Haarlem) gaf wel aan om het stuk eerst opnieuw in de commissie te willen bespreken voordat het opnieuw bij de gemeenteraad wordt geagendeerd. Het is nu dus nog niet zeker wanneer de raad er aan toe gaat komen om over het stuk te stemmen.